izvor: pixabay.com/amrothman

Naučni istraživači u Engleskoj kažu da imaju prve dokaze da jeftin i svima dostupan steroid – „deksametazon“ može da do jedne trećine smanji smrtnost teško obolelih od bolesti kovid-19.

Rezultati su saopšteni danas, a istraživači su naveli da će ih uskoro objaviti. Njihovom studijom su bila obuhvaćena 2.104 nasumično odabrana pacijenta kojima je davan „deksametazon“ i 4.321 koji su imali samo uobičajenu negu.

Posle 28 dana terapije, smrtnost je za 35 odsto opala među pacijentima koji su bili na respiratorima, odnosno za 20 odsto među onima koji su dobijali kiseonik. Nije se pokazalo da taj lek ima uticaja na lakše obolele.

Piter Horbi sa Univerziteta u Oksfordu, koji je predvodio istraživanje, rekao je da bi „deksametazon“ trebalo da bude deo uobičajene terapije obolelih od kovid-19, jer je to jeftin lek, ima ga svuda i može odmah da se koristiti.

Steroidni lekovi smanjuju upalu koja se ponekad razvija kod pacijenata obolelih od koronavirusa.

Međutim, Svetska zdravstvena organizacija savetuje da se steroidi ne koriste u ranim fazama bolesti kovid-19 jer mogu usporiti ozdravljenje. Ista ta britanska studija je početkom juna pokazala da lek protiv malarije „hidroksihlorokin“ ne deluje protiv koronavirusa.

To istraživanje uticaja raznih lekova na pacijente koji imaju kovid-19 se nastavlja, a finansiraju ga državna zdravstvena služba Velike Britanije i privatni donatori, uključujući Fondaciju Bila i Melinda Gejts.

Izvor: Beta, Insajder

Reklame