foto:la mexicana

 

„Bolje umreti na nogama, nego živeti na kolenima“- Emilijano Zapata

Emilijano Zapata rođen je 8.avgusta 1879 godine. u malom gradu San Migel Anenekvilko u Meksiku.

Bio je vođa meksičkog seljačkog pokreta za agrarnu reformu u meksičkoj revoluciji (1910-1917). Formulisao je plan agrarne reforme pod imenom „Plan Ajala“ u kojem je tražio preraspodelu zemlje za domorodačko stanovništvo.

foto:la mexicana

Okupio je vojsku domorodaca iz sela i hacijendi Morelosa i pod krilaticom „Zemlja i sloboda“ pridružio se meksičkom revolucionaru Francisku Maderi 1910. godine u ustanku protiv diktatora Porfirija Dijaza.  Razočaran što Madero ne provodi agrarne reforme, a traži raspuštanje seljačkih gerilskih odreda i razoružanje seljaka Zapata odbija da se pokori novoj vladi. On zajedno sa svojim istomišljenicima zahteva neodložno provođenje agrarne reforme i konfiskaciju one zemlje koja pripada neprijateljima revolucije.

I nakon Maderovog pada 1913. godine, Zapata je nastavio da se bori protiv aktuelnih vlasti udružen s Pančom Viljom i krajem 1914.godine. uspevaju na kratko da osvoje glavni meksički grad Meksiko Siti.

Nakon povlačenja iz glavnog grada u januaru 1915. godine Zapata godinama uspešno ratuje protiv bolje naoružanog i opremljenog neprijatelja u severnom području Meksika. Na teritoriji koja je bila pod njegovom vlašću seljacima daje zemlju, u skladu sa planom Ajala i obnavlja revoluciju pod krilaticom „Zemlja i sloboda„. To je bio akt revolucionarno-antifeudalnog karaktera koji je imao velikog odjeka kako u Meksiku tako i u drugim zemljama Latinske Amerike.

foto:la mexicana

Emilijano Zapata je, namamljen na sastanak sa vladinim trupama, ubijen 10. aprila 1919. iz zasede u mestu Čnameka.

U Meksiku njegovo ime još uvek je simbol antifeudalne borbe i legendarnog junaka meksičke revolucije. Njegov život je inspiracija za bezbroj legendi i balada. Tokom celog 20. veka, ljudi širom sveta su ustajali protiv ugnjetavanja sa zapatinim pokličem:„Bolje umreti na nogama, nego živeti na kolenima.“