Za razgradnju plastičnih kesa potrebno je između 400 i 1000 godina – zavisno od supstanci od kojih je kesa napravljena.

Kesa koju ste danas koristili možda nekih pola sata, biće tu, na Zemlji, dugo nakon što ne bude ni vas, ni vaše dece, ni vaših unuka.

Naš odnos prema životnoj sredini, prema zdravlju nas samih i naših bližnjih pun je nepoštovanja, o čemu svedoči i video koji smo načinili danas u jednom od najvećih naselja u Zaječaru:

Dokaz možemo naći: u svakoj fontani, uglu ulice, šumi, potoku, na drvetu, u parku… svuda oko nas.

Foto: ZaZeleni

Nedavno je uvedena praksa naplate plastičnih kesa u većini trgovinskih lanaca i marketa – iako sada ne možemo na kasama većih marketa tako često gledati scenu grabljenja nepotrebno velike količine kesa – kese se ipak i dalje troše u daleko većoj količini od prihvatljive.

Ova fotografija predstavlja satelitski prikaz MAPIRANIH divljih deponija u našoj neposrednoj okolini:

Foto: Printscreen / Raris

Onih nemapiranih je sigurno barem deset puta više.

Dva, tri, pet… deset dinara – neće doneti nikakvu promenu, jer ubiranje prihoda od naplate kesa nije samo sebi cilj, već je cilj da građani promene svoj odnos prema prirodi i životnoj sredini.

Zahvaljujući brzoj reakciji zaječarske Komunalne policije danas je sa zelene površine jednog od najvećih naselja u Zaječaru uklonjen šut koji je tu nesavesni sugrađanin bez i trunke razmišljanja nabacao.

Ipak, ovo je samo jedan od retkih slučajeva kada je neko kažnjen za svoj nemar prema prirodi.

Ulice Zaječara, zelene površine, reke, fontane, šuma, kulturno – istorijske znamenitosti neće i ne mogu biti čiste dok se za to ne postaramo sami.