Foto: Gradilište kod Vratarnice
Reklame

Pripremni radovi na prvoj deonici trase gasovoda „Turski tok“ okončani su krajem jula meseca. U toku je postavljanje cevi kojima će biti transportovan gas, a prvi kontigenti cevi danas su pristigli u Lenovac.

Radovi na izgradnji gasovoda „Turski tok“ otpočeli su krajem aprila u okolini Novog Sada.

Foto: Gradilište kod Vratarnice

Pripremni radovi na prvoj deonici gasovoda, koja se proteže od granice sa Bugarskom do Ćuprije otpočeli su juna, a okončani su krajem jula kada je otpočelo i postavljanje cevi kojima će, ako se radovi budu odvijali planiranom dinamikom, prve količine gasa poteći već januara 2020. godine.

Ekipe koje rade na postavljanju cevi na prvom delu trase gasovoda, kao i na njihovom transportu duž ove deonice rade neprestano kako bi planirani radovi bili privedeni kraju na vreme.

Foto: Gradilište kod Vratarnice

„Vremenske prilike za sada idu na ruku izvođačima radova, te u ovom trenutku nema značajnijih odstupanja u odnosu na planove. Ipak, ekipe danonoćno rade kako bi osigurale blagovremeni završetak planiranih radova.“ – saznaje nezvanično portal „Glas Zaječara“

Foto: Prve cevi stižu u Lenovac

Prvi kontigent cevi koje će biti postavljene pristigao je danas u prepodnevnim časovima u Lenovac, a očekuje se da će u narednim danima svakodnevno pristizati preostale količine potrebne za izgradnju gasovoda.

Podsećamo za izgradnju celokupnog gasovoda biće upotrebljeno više od 50 hiljada tona cevi, a deo gasovoda proći će ispod reka Beli Timok, Velika Morava i Tamiš, kao i ispod koloseka pruge „Zaječar – Niš“.

 

Foto: Gradilište kod Lenovca

Posećamo drugi krak turskog toka proći će kroz Srbiju, Bugarsku i Mađarsku, dok je prvi krak namenjen snabdevanju turskog tržišta, koje je drugo po veličini tržište južne i jugoistočne Evrope.

Kapacitet svakog kraka je 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a ukoliko dođe do povećanja potražnje za ruskim gasom, postoji čak i mogućnost proširenja kapaciteta Turskog toka.

Foto: Gradilište kod Vratarnice

Radove na izgradnji gasovoda dugog 403 kilometara izvodi kompanija „Gastrans“, čiji je većinski vlasnik „Gasprom“.

Očekuje se da će, ako se radovi budu odvijali planiranom dinamikom u Srbiji i u Bugarskoj, prve količine gasa poteći kroz ovaj gasovod već u januaru 2020. godine.

 

Reklame