Foto: Glas Zaječara

Srbija će i u novoj godini imati dve ekonomske realnosti: u medijima bliskim vlasti biće „balkanski tigar“ koji niže uspehe, ali će zapravo ostati privreda koja kaska u svakom pogledu, piše Dojče vele (DW), prenosi Danas.

„Ukoliko gledate televizije sa nacionalnom frekvencijom i čitate režimske tabloide, imaćete utisak da živite u najboljem od svih svetova: strane investicije, digitalni i analogni autoputevi, ekonomski uspesi koji se dešavaju ‘po prvi put u istoriji’. Ako, ipak, prekoračite kućni prag, sudarićete se sa realnošću: 1,8 miliona ljudi u Srbiji živi u riziku od siromaštva, a pola miliona ne može da zadovolji osnovne životne potrebe. U poslednjem Izveštaju o napretku Evropske komisije, Srbija je označena kao evropski lider po broju osoba koje žive u riziku od siromaštva“, navodi DW.

Profesor na bečkom Institutu za međunarodne ekonomske studije Vladimir Gligorov rekao je za DW da građani zapravo ne znaju koliko država zaostaje za razvijenijim svetom.

„Ne samo u odnosu na, recimo, Mađarsku i Rumuniju, već pogotovo u odnosu na Češku, Poljsku, Slovačku ili Sloveniju. To je ogromna promena u lošem smeru u odnosu na, recimo, vreme Jugoslavije posle Drugog svetskog rata. Srbija ne samo da je zaostala, nego i sada nazaduje“, naveo je Gligorov.

Da Srbija „dramatično zaostaje“ složila se i glavna urednica Nove ekonomije Biljana Stepanović.

„U svetu je na delu četvrta tehnološka revolucija, obrazovni sistemi se tome prilagođavaju, a mi tonemo u lažne diplome, lažne doktore, lažne stručnjake, idemo u suprotnom pravcu od sveta koji želi da se razvija. Kod nas je partijska pripadnost sve, bez toga ne možete da nađete posao i preživite“, ocenila je ona.

Ekonomski analitičar Dimitrije Boarov ocenio je da će u 2020. godini domaća politička elita i vlast biti zabavljeni predstojećim izborima, tako da će ekonomska politika biti „više područje fantaziranja i nadgornjavanja, nego realnih poteza da se popravi ambijent“.

Boarov je ocenio da Srbija u novoj godini neće moći da prebaci ovogodišnju stopu rasta od oko 3,5 odsto, niti da će ostvariti nivo stranih investicija koji je ove godine bio tri milijarde evra.

„Nije običaj investitora da žure sa investicijama u zemlju gde se te godine odigravaju parlamentarni izbori. Fiskalni savet čak tvrdi da je glavni uzrok za izostanak većeg privrednog rasta pre svega u visokoj korupciji i nedostatku bilo kakvih pomaka u učvršćivanju pravne države u Srbiji“, podsetio je Boarov.

Prema njegovim rečima, „velika enigma“ je šta će biti sa proizvodnjom automobila u Kragujevcu, što znatno utiče na industrijsku konjukturu u Srbiji.

Novinar Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE), Vladimir Čvorkov, rekao je za DW da bez demokratskih institucija i političkih sloboda ne može na duži rok da bude ni ekonomskih sloboda, niti ekonomskog progresa.

„Ili ćemo postati demokratsko društvo ili ćemo početi ekonomski da se zatvaramo i nazadujemo“, zaključio je Čvorkov.

Reklame