U utorak 19. maja, oredstavnici pokreta Dveri u Zaječaru, održali su konferenciju za medije ispred GU Zaječar na kojoj su kazali da je saopštenje RTS-a sramno, i podseća na stil pisanja televizije PINk, ili centrale SNS-a.

Predstavnici Dveri u Zaječaru kazali su da je saopštenje RTS je sramno i licemerno, i ući će u istoriju beščašća i novinarske neprofesionalnosti. Ovakav odgovor RTS-a narodnom poslaniku i predsedniku jedne parlamentarne političke organizacije koji već deseti dan štrajkuje glađu, najbolje govori o ljudskom i profesionalnom padu čelnika javnog medijskog servisa.

„Uzimajući u obzir stil pisanja, saopštenje kao da je pisano u centrali SNS ili poslato od Željka Mitrovića sa TV PINK da se postavi na sajtu RTS“. istakao je Slobodan Petrović predstavnik pokreta Dveri u Zaječaru.

„Kada niste imali hrabrosti i ljudske i profesionalne etike da ugostite Aleksandra Obradovića, Mariju Lukić ili Milana Jovanovića, da se istraživački bavite aferama „Helikopter“, „Savamala“, „Doljevac“, „Krušik“, „Lažne diplome i doktorati“, „Jovanjica“…, jasno je zašto nećete da obavite razgovor ni sa narodnim poslanicima Dveri jer bi se o svemu tome konačno čulo na javnom medijskim servisu“.ističe on.

Oni su se osvrnuli i na obraćanje  Aleksandra Vučića, koji je odbijajući dijalog sa opozicijom, iznova pokazao svoje pravo, nedemokratsko lice.

„Zbog pandemije izbori i referendumi su odloženi u 51 zemlji sveta. Srbija je jedina zemlja u Evropi u kojoj je u sred pandemije nastavljen izborni proces. To su odložile i Poljska, i Rusija, i susedna Severna Makedonija, gde još uvek traju razgovori i dogovori vlasti i opozicije o novom terminu izbora. To je kod nas nezamislivo i posle jučerašnje Vučićeve izjave definitivno jasno da je spreman na sve zarad opstanka na vlasti po svaku cenu“.– kažu oni.

„Naša organizacija je do sada 4 puta dostavljala zahtev RTS-u i do juče nismo dobijali odgovor. Ipak, odgovor koji smo dobili je sraman i skandalozan jer se svodi na nivo dnevne politike. Slobodni mediji bi trebalo da predstavljaju civilizacijsku normu, međutim saopštenje RTS-a je zlurado i ironično. Pozivaju se na postupke naših poslanika i navode to kao razlog zbog kog ne mogu da im odobre termin za koji je poslat zahtev. Na osnovu svega toga postavlja se pitanje šta je sa našim pravom da znamo sve“, rekao je Slobodan Petrović.

Petrović je istakao i to da su poslanici Dveri za sada dobrog i stabilnog zdravstvenog stanja i da narod sada može da vidi kakvu oni žrtvu podnose za dobrobit zajednice.

Petrović je rekao i to da je stav pokreta da izbori koji su zakazani za 21. jun treba da se odlože bar dok epidemija virusa ne prođe i da smatraju da nema potrebe izlagati narod dodatnoj opasnosti u vidu odlaska na biračka mesta.