Reklame

U Muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“ u Zaječaru iduće nedelje su na programu dva koncerta. Koncert Nikole Stojkovića na klaviru i Dušana Đorđevića na harmonici.

U ponedeljak 7. oktobra sa početkom u 19 sati na programu je koncert Nikole Stojkovića na klaviru. Na programu su sledeća dela:

  • D. Radić – Tri preludijuma, za klavir
  • J. Hajdn – Klavirska sonata u ha-molu, Hob.XVI:32
  • Bah/Buzoni – Čakona, iz partite br. 2 u de-molu za solo violinu
  • D. Radić – Sonata lesta
  • S. Prokofjev – Klavirska sonata br. 7

Nikola Stojković, pijanista, rođen je 7.12.1993. godine u Zaječaru. Svoje osnovno muzičko obrazovanje završava u klasi prof. Mirjane Jotić u OMŠ ,,Stevan Stojanović Mokranjac“ u Zaječaru.

Nastavlja svoje obrazovanje u SMŠ ,,dr Miloje Milojević“ u Kragujevcu, u klasi prof. Jovane Radovanović.

Diplomirao je u klasi prof. Natalije Tomić na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Student je prve godine doktorskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Dejana Stošića, u čijoj klasi je završio i Master studije.

Tokom svog dosadašnjeg školovanja bio je dobitnik mnogobrojnih nagrada kako na domaćim tako i na međunarodnim takmičenjima od kojih se mogu izdvojiti: Laureat i prva nagrada na Republičkom takmičenju u Beogradu 2009. i 2011.godine, II nagrada na Međunarodnom konkursu ,,Memorijal 125 godina od rođenja Henriha Nejgauza“ u Kirovogradu u Ukrajini 2013. godine.

Kao jedan od najuspešnijih učenika predstavljao je školu i grad na „Danima kulture Kragujevca” u Brnu (Češka) 2009. godine. U julu i avgustu 2013. godine zajedno sa prof. Borislavom Čičovačkim snimao je kompozicije studenata prof. akademika Isidore Žebeljan.

Održao je solo resital na Šestoj svetskoj pijanističkoj konferenciji (WPC) koja je održana od 27.juna do 03.jula 2014.godine u Novom Sadu. Učesnik „Werfemte music“ festivala kao član kamernog ansambla (flauta, violončelo i klavir) u Šverinu, u Nemačkoj oktobra 2014. godine. Učestvovao je kao izvođač na snimanju CD-a „Muzika za klavir“ Vasilija Mokranjca (Mascom records) 24. novembra 2014.godine u Galeriji SANU.

Filološko-umetnički fakultet Univerziteta u Kragujevcu mu je dodelio Priznanje za izuzetna ostvarenja u naučnim, umetničkim ili organizacionim aktivnostima u akademskoj 2015/2016. godini, koja su doprinela razvoju i afirmaciji Filološko-umetničkog fakulteta.

U maju 2018. godine, kao član FILUMansambla i kao solista, nastupao je na celovečernjem koncertu muzike srpskih kompozitora na Festivalu savremene muzike pod nazivom ,,NOWA MUZYKA“ u Bidgošću, u Poljskoj. Tom prilikom je premijerno izveo kompoziciju Draška Adžića ,,Anamneza cenjenoga gospodina Mirona Goldenberga, kratka kafanska pesma za bariton i nonet“ koja je pisana za taj ansambl. U junu 2019. godine kao član kamernog ansambla ,,Appassionato“ (oboa, viola, klavir) održao je celovečernji koncert u svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije na Drugom festivalu Muzičke omladine Kragujevca.

Pohađao je seminare kod eminentnih profesora kao što su Jurij Kot (Юrій Kot, Ukrajina), Tamara Podubnaja (Tamara Poddubnaya, SAD/Rusija), Aleksandar Madžar (Belgija), Žak Ruvije (Jacques Rouvier, Francuska), Eva Kupiec (Ewa Kupiec, Nemačka), Mihael Ude (Michael Uhde, Nemačka), Daumantas Kirilauskas (Litvanija) i Arabel Moragez (Arabel Moraguez, Španija).

Nastupao je na brojnim koncertima kao solista i kao član kamernih ansambala.

Za utorak 8. oktobar od 19 sati na programu je ciklus koncerata savremene muzike Dušana Đorđevića na harmonici.

Na programu su dela: S. Mossenmark, A. Nordheim, H. Rechberger, W. Lutoslawski, V. Trmčić, P. J. Ferreira.

Gosti koncerta: Miloš Mladenović – harmonika, Stefan Adamović – harmonika, Željko Radenković – harmonika.

Кoncert je realizovan u saradnji sa Udruženjem muzčkih umetnika „Vladislav Hiršl“ Zaječar.

Reklame