foto: radiosarajevo

Koliko puta ste u životu čuli pesme poput „Glavo luda“ Zdravka Čolića, „Ima neka tajna veza“ dugmića ili „Ti si mi bila naj naj“ Indeksa, a da možda do ovog trenutka dok čitate niste znali da je te pesme pisao Duško Trifunović.

Duško Trifunović rođen je u mestu Sijekovac kod Broda u današnjoj Republici Srpskoj bio je srpski književnik, pesnik i televizijski autor.

Trifunović je za života napisao dvadeset knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama.Na televiziji će biti upamćen kao autor emisije „Šta djeca znaju o zavičaju“, koja se prikazivala na TV Sarajevo. Po izbijanju rata 1992.godine prešao je da živi u Novi Sad gde je radio za TV Novi Sad.

Napisao je velike hitove za Bijelo dugme poput: „Ima neka tajna veza“, „Šta bi dao da si na mom mjestu“,“Pristao sam biću sve što hoće“, „Bluz za moju bivšu dragu““MIlicija trenira strogoću“.

Za Zdravka Čolića napisao pesmu „Glavo luda“ koju je komponovao Kornelije Kovač, „Malo pojačaj radio“, „Srce je čudna zvjerka“,  za popoularni sarajevski bend Indeksi  „Ti si mi bila naj naj“.

foto:vijesti

Pisao je pesme i za  Arsena Dedića, Jadranku Stojaković, Oliveru Katarinu, Biseru Veletanlić, Vajtu, Nedu Ukraden, Tešku industriju a poslednje poznato ime sa kojim je sarađivao je Željko Joksimović za kojeg je napisao pesmu „Ima nešto u tom što me nećeš“.

Ukupno je oko 300 njegovih pesama komponovano i snimljeno, a za svega tri pesme u životu je napisao na muziku.

Dobitnik je sledećih nagrada: „Brankova nagrada“, „Šestoaprilska nagrada“ grada Sarajeva,
Savezna nagrada za brigu o deci nagrada „Iskre kulture Vojvodine“, Instelova nagrada, Zlatni ključić i Mikina čaša 2005.

Duško Trifunović umro je na današnji dan 2006. godine u Novom Sadu i prema sopstvenoj želji, sahranjen je 30. januara 2006. godine na Čeratskom groblju u Sremskim Karlovcima.