Foto: Timok održavanje

Demokratska stranka u Zaječaru ukazala je danas da je v.d. Direktor Vice Lalić prekršio pravilnika o bezbednosti dečijih igrališta zato što na gradskom bazenu se jasno vidi da ovaj kriterijum nije zadovoljen i da ne postoji podloga za ublažavanje udara ispod igračaka na bazenu. Lalić kaže da igračke nisu montirane već su postavljene samo za slikanje.

Vice Lalić v.d, direktor JKP „Timok održavanje“ postavio je na svom profilu slike igrališta postavljenog na bazenu u Zaječaru sa komentarom: “ Oni kritikuju, mi ulažemo, na radost naše dece“.

Foto: screenshot facebook

Demokratska stranka u Zaječaru, reagovala je povodom pisanja direktora JKP „Timok održavanje“ Lalića komentarom da je to kršenje člana 12. stav 2. pravilnika o bezbednosti dečijih igrališta. 

„Ispod svih delova opreme za dečja igrališta sa slobodnom visinom pada koja je veća od 600 mm i/ili opreme koja prouzrokuje prinudno kretanje tela korisnika (npr. ljuljaške, tobogani, oprema za njihanje, žičare, vrteške itd.), mora se nalaziti površina za ublažavanje udara preko čitavog područja udara“.

„Iz priloženih slika sa FB stranice vašeg preduzeća jasno se vidi da ovaj kriterijum nije zadovoljen i da ne postoji podloga za ublažavanje udara, te bi po pravilniku komunalna policija morala da reaguje“.kažu Demokrate.

foto: screenshot facebook

Pravilnik o bezbednosti dečijih igrališta stupio je na snagu 25. avgusta 2018.godine, a njime se uvode standardi za izgled i bezbednost svakog dečijeg igrališta kako bi se povećala bezbednost dece.

Podloga na igralištima moraće da bude mekana, od prirodnih materijala poput peska, trave, šljunka do gume, dok će sprave biti drvene i „kreativne“ kako bi razvijale motoriku dece.

Nakon stupanja na snagu 25. avgusta 2018. godine Pravilnik ima odloženu primenu tri meseca, te će njegova primena biti obavezna od 24. novembra 2018. godine.

Pomoćnik ministra privrede i šef sektora za kvalitet i bezbednost proizvoda Aleksandar Starčević kazao je tada da je period od tri meseca, period usaglašavanja, koji pre svega služi da bi se imenovali organi koji će vršiti kontrolu stanja na igralištima.

Sva igrališta biće unificirana i uređena po evropskim standardima, kazao je on, a promene u izgledu igrališta vrše se kako više ne bi bilo nebezbednih igrališta.

Pravilnik je definisao da će biti potrebno tri godine da se sva igrališta dovedu u ispravno stanje, to znači da će nova da se izrađuju u skladu sa standardima, a stara će za te tri godine morati da se prilagode – objasnio je tada Starčević.

Kada je u pitanju nadležnost za kontrolu stanja na igralištima, Starčević je objasnio da je u najvećoj meri za to zadužena tržišna inspekcija, ali i komunalna koja će raditi u saradnji sa lokalnim samoupravama i po njihovim nalozima.

Podloga mora da bude takva da dete prilikom pada ne doživi ozbiljniju povredu, da se svede mogućnost povrede na minimum, jer ih je nemoguće eliminisati. To može biti pesak, trava, guma, šljunak, uz naravno redovno održavanjekazao je on.

Direktor Vice Lalić istakao je za portal Glas Zaječara da igračke nisu montirane već su postavljene samo za slikanje.

Gospodine Stojanoviću,

igračke trenutno nigde nisu montirane, postavljene su samo za slikanje ali još nigde nisu fiksno montirane. Igračke nisu u planu da budu fiksno montirane na betonskoj površini.

Hvala Vam na pokazanoj brizi za bezbednost naše dece.

Ovim pravilnikom je definisano i to da ako se detetu nešto dogodi na igralištu, odgovornost je na vlasniku istog.

Reklame