Foto: Pixabay

Na zaječarskoj pijaci započela je prodaja boja za bojenje vaskršnjih jaja, kao i različitih ukrasa bez kojih se ukrašavanje vaskršnjih jaja ne može ni zamisliti.

Ovom običaju najviše se raduju deca, koja uživaju u igri sa bojama, raznim nalepnicama, trakicama… tehnika za bojenje iz godine i godinu sve je više.
Naš sagovornik rekao nam je da su starije domaćice već krenule sa kupovinom boja, kako bi izbegle kasniju gužvu.

Neke više vole tradicionalne metode farbanja – kao što je bojenje u lukovini, pa od ukrasa uzimaju samo papirnu travu i sličice.

Neke ipak, poučene iskustvom, prednost daju bojama koje se prodaju na merenje ( „na kašiku“ ), jer bojenje u ovoj farbi daje lepu i postojanu nijansu.

Cene farbi su gotovo iste kao i prethodnih godina: 20 dinara za kašiku boje, što je dovoljno za deset sitnijih jaja. Dosta se traže i kompleti – gel boje, koje daju lep sedefasti efekat.

Vreme ne ide na ruku prodavcima, koji kažu da će ovaj sneg, ako potraje, sasvim sigurno značajno umanjiti prodaju.

Vaskršnje jaje  predstavlja očiglednost Vaskrsenja i kako iz mrtvila postaje život. Jer, jaje je samo po sebi mrtva stvar, ali pod uticajem toplote, kad se stavi pod kokoš, razvije se u njemu život i izleže se živo pile, koje svojom snagom razvali svoj grob – ljusku, i izađe na svet – kao što je i Isus Hristos oživeo i iz groba ustao.

Crvena boja je boja radosti, zbog tog radosnog događaja i simvolizuje Božansku prirodu Hristovu; to je boja Božanske ljubavi.

Ponegde je običaj je da se vaskršnja jaja šaraju na Veliku subotu, dok ih u našim krajevima domaćice ukrašavaju i boje na Veliki četvrtak.

Postoje brojni lokalni običaji vezani za ukrašavanje (šaranje) vaskršnjih jaja. U vodu u kojoj se kuvaju jaja stavlja se i osvećena vodica.

Vernici Srpske pravoslavne crkve proslaviće Vaskrs 8. aprila.