fbpx
Home Društvo Dođi podrži Deda Mraza, izbori se za svoje pravo da znaš!

Dođi podrži Deda Mraza, izbori se za svoje pravo da znaš!

foto: Crta.rs
Zaječarci i Zaječarke večeras će u Omladinskom centru u Zaječaru imati priliku da čuju nešto više o nacrtu izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Početak je zakazan za 17 časova!
Nacrt izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji je na proleće predstavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, pokazuje nameru države da javnosti oteža uvid u rad javnih institucija.

Ovaj Zakon omogućio je da saznamo mnoge činjenice od javnog interesa koje bi ostale sakrivene od očiju javnosti. Ovaj Zakon je od velikog značaja pre svega novinarima.

Veoma štetna odredba Nacrta zakona je ona kojom se predviđa izuzimanje dela preduzeća (društva kapitala) koja raspolažu značajnom javnom imovinom od obaveze odgovaranja na  zahteve za informacijama od javnog značaja koje se odnose na njihov rad.

U praksi, to moze dovesti do toga da javna preduzeća ne odgovaraju na zahteve, a tražioci informacija moraju kroz višegodišnje sudske procese da traže zaštitu svojih prava.

Grupa organizacija civilnog društva pokrenula incijativu za odbranu prava javnosti da zna. Incijativi se pridružilo još 80 organizacija, medijskih udruženja i medija.

Reklame