Foto: printscreen youtube
Reklame

Srbija ne može da zaustavi ljude da odu, ali ako već odluče, neka to rade legalnim putem kako bi država Srbija mogla da štiti njihova prava, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja  Zoran Đorđević. On je uz to ipak dodao da u inistranstvu plate i kvalitet života nisu dosta veći nego u Srbiji te da je cilj i plan Vlade u kojoj je da prosečna zarada bude 900 evra, piše Insajder.

Aktuelni podatak Eurostat-a iz decembra 2019. pokazuje da je 52.000 ljudi iz Srbije u prošloj godini dobilo prvi put dozvolu boravka na teritoriji EU. Najveći broj njih odlazi iz ekonomskih razloga u potrazi za poslom i kvalitetnijim životu. Ministar Zoran Đorđević, gostujući na RTS rekao je da Srbija ne može da zaustavi ljude da odu, ali da za to postoje legalni načini.

„Ukoliko se odluče na to, mi njih ne zaustavljamo ali bi bilo dobro da se prijave kako bi država mogla da garantuje za njihova prava. Videli ste da smo na Malti reagovali kao vlada, poštujemo njihovu odluku da odu tamo, ali tražimo od organa Malte da poštuju njihova prava“, napominje ministar.

Ta tvrdnja, međutim, čini se da baš i ne stoji. Naime, ministar Đorđević je rekao da je Nemačka obaveštena da je Srbija obustavila odlazak medicinskih radnika, a da će naredni korak biti raskidanje ugovora.

„Mi ne možemo da zaustavimo migracije. Neprimereno je da, kada svi pričamo o zaustavljanju migracija, mi to na neki način podstičemo. To bi bilo kontra onome što radimo“, rekao je ministar za rad.

Srbija, kako kaže, napreduje, i ima plan i cilj – prosečnu platu od 900 evra.

„Tamo plate nisu dosta veće, život je mnogo puta skuplji nego u Srbiji, kvalitet života nije mnogo veći, sve što zarade potroše na život“, rekao je ministar.  

Zatim je dodao da Srbija ima šta da ponudi.

„Mi smo najlepša zemlja na svetu, imamo društveni život koji ne postoji nigde, cena života je niža, kvalitet života raste iz dana u dan, već sada je na zadovoljavajućem nivou“, ocenio je Đorđević.

Izvor: Rts;Beta, Insajder

Reklame