„Treba pomoći onima koji su najviše pogođeni koronom, pogleda se svaka kompanija koja u privh šest meseci ima manje prihode i daje se pomoć. Usmerimo se ka sektorima koji najviše trpe, od ugostiteljstva, turizma, do kompanija koje sada nemaju tržište“, predlaže predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas ekonomske mere u borbi protiv posledica pandemije koronavirusa, prenosi N1.

Đilas je naveo da je SSP izašao sa setom ekonomskih mera za prevazilaženje krize, ali da vlast ima svoj način rada koji će dovesti do posledica – da će veliki broj ljudi ostati bez posla.

„Da smo normalna zemlja, vlast bi uzimala u obzir ono što govori neko iz opozcije. Nije dobro što i dalje država formira mere tako što novac daje svima i onima koji su ugroženi i onima koji nisu. Treba pomoći onima koji su najviše pogođeni koronom, pogleda se svaka kompanija koja u prvih šest meseci ima manje prihode i daje joj se pomoć. Usmerimo se ka sektorima koji najviše trpe. Fali razvoj, ovde razvoja nema u merama, da biste pokrenuli Srbiju morate da pokrenete život. Ako gradite s Kinezima autoput Kruševac-Čačak i dolaze kineski radnici i mašine, malo razvijate Srbiju, a mnogo razvijate Kinu, ali ako rekonstruišemo škole, bolnice, vrtiće, sve će to raditi naše firme s našim materijalima“, kaže Đilas.

Država će za naredna dva meseca dati po 60 odsto od minimalaca za sve radnike u malim i srednjim preduzećima i kod preduzetnika, a za najmanje još jedan mesec odložićemo plaćanje poreza i doprinosa, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nove ekonomske mere.

„Gde su mere štednje države? Danas država košta 700 miliona evra više nego 2012. Naša identična mera je odlaganje plaćanja poreza i doprinosa, samo što smo predložili da to bude na tri meseca“, dodao je Đilas.

Na pitanje kako će te predloge neko moći da čuje pošto ih neće biti u parlamentu, Đilas je rekao da se u parlamentu ni o čemu ne odlučuje, da se ne prihvataju predlozi opozicije i da je parlament samo poligon za vređanje.

„Danas s Vučićem u Evropi, sem o Kosovu, niko više ne priča, jer je ovo jednopartijska zemlja. Kako mi naše ideje da prenesemo? Pogledajte RTS, 40 minuta predsednik gostuje u dnevniku koji traje 30 minuta. A gde ste čuli na nacionalnoj televiziji ijednu od mera koje sam ja predložio, jeste čuli nekog ekonomistu. Građani žive ono što im priča Vučić, oni ne znaju ono što im ja pričam. Zato mi tražimo slobodan RTS i promene u medijima, da neki čovek čuje šta su lekari napisali, a ne da sluša samo Lončara“, rekao je predsednik SSP.

Đilas smatra i da Evropa sve više čuje zahteve opopzicije iz Srbije i dodaje da su na zahtev o slanju dve ekspertske komisije dobili odgovor u roku od 24 sata.

„Nas ne mogu da čuju građani. Samo na ovoj televiziji građanin Srbije može da čuje da Lončar vređa svoje kolege, da u ovoj zemlji postoje mediji, Lončar ne bi bio ministar ili bi se krio u ćošku jer je rekao da je korona manje opasna od gripa, da ćemo napraviti vakcinu, i da će 10. jula biti poslednji zaraženi, kada je to trebalo reći pred izbore.  Pa od 1. do 21. juna  imali smo 1373 zatažena i 16. mrtvih. Posle izbore četiri puta više zaraženih i osam puta više preminulih. Lekari su rekli ono što svi vide – da se zdravstveni sistem raspao“, kaže Đilas.

Na pitanje kako će opozicija da povrati poverenje građana, Đilas kaže tako što će raditi konkretne stvari i pokazati da zna kako se vode zemlja i grad. Zato, poručuje, među opozicijom ne treba da bude teških reči.

„Važno je da se na napade ne odgovara. Nebitno je šta govori Sergej, Saša Radulović, ja se nisam vratio da bih se raspravljao s njima, već da bih se borio da se ovde spasi život i zemlja promeni na bolje. Da niko iz opozicije ne kritikuje ljude iz opozicije, da kaže ako se ne slaže, ali da ne napada. Samo zajedno i samo jedna kolona može da pobedi zlo koje vlada Srbijom“, poručuje on.

Kaže i da je u prethodnom periodu opozicija mnogo toga pokrenula i napominje da bi, da se na beogradske izbore izašlo u jednoj koloni, Vučić bio poražen.

„Posle toga smo uspeli da se ujedinimo, da potpišemo sporazum s narodom, da reč koju smo dali da nećemo na izbore održimo, da međunarodnu zajednicu zainteresujemo za Srbiju, zaštitimo ljude koji su prebijani. Bavimo se konkretnim stvarima i životom“, naveo je Đilas.

Izvor: N1

Reklame