Predsednik stranke Slobode i pravde (SSP) Dragan Djilas izjavio je da „bojkot nije pitanje politike, već je bojkot pitanje života“, napominjući da je siguran da „većina gradjana koja će bojkotovati izbore to radi zbog sebe, a ne zbog poruka koje šalju opozicione stranke“.

„To je njihov način da pokažu da ne prihvataju da je ludilo u kome živimo nešto normalno. Nažalost, počeli smo da se  privikavamo i prihvatamo da je to nenormalno normalno“, rekao je Djilas, za novi broj nedeljnik NIN.

On je naveo da je „snaga bojkota u ljudima koji izadju medju huligane i narko-dilere da brane svoje zgrade“, „u buci u 20.05, u svakom zdravstvenom radniku koji je rekao:’ne, nemamo zaštitnu opremu’, u svakom koj je istupio javno protiv urnisanja od strane režima“.

„Snaga je u ljudima. Poput legendarne scene u filmu Valter brani Sarajevo: ‘Vidiš li ovaj grad? To je Valter’. Dakle, vidite li ljude koji više neće? Oni su bojkot“, istakao je Djilas.

Na pitanje da li je moguće odlaganje izbora, on je rekao da „Srbija nema izbore“.

„Navodni izbori, koje je Vučić zakazao za 21. jun, već su dobijeni, jer izbori nisu pitanje samo tog  jednog dana. Sledi formalizacija kradje. Svakim danom je sve manja šansa da se takvi izbori ne održe u junu. I pored toga nastavićemo svim mirnim sredstvima da se za to borimo. Nisu nam potrebni incidenti, nasilje, posebno u uslovima kada su ljudi na granici živaca i kada svaka iskra može da preraste u ogroman požar“, naveo je Djilas.

Kako je naglasio, „da je pameti i razuma, vlast bi pozvala na razgovore i pokušala da dodje do dogovora sa onima koji predstavljaju drugu polovinu Srbije“.

Djilas je rekao da se vlasti insistiraju da izbori budu tako brzo jer na izborima krajem godine ne bi imali nikakvu šansu, tako da su „ovo poslednji ‘izbori’ na kojima Aleksandar Vučić može da pobedi“.

„Ne zaboravite, on nikada ni na jednim pravim izborima nije pobedio. Pobedio ga je Bogdanović 2004, pa ja 2008. i 2012. Vlast SNS-u je donela pobeda Tomislava Nikolića. Već 2014. nije bilo uslova za prave izbore, a i tada bi izgubio da pod pritiskom saradnika Boris Tadić nije odlučio da izadje iz DS. Danas 53 odsto stanovnika Srbije ocenjuje vlast kao lošu. Medju onima mladjim od 50 godina negativan odnos prema vlasti ima 70 odsto ljudi“, podsetio je Djilas.

„Pobeda je“, dodao je, „mnogo bliža nego što većina misli“.

Komentarišući ideju o opoziciji u dve kolone, on je rekao da „do pobede nad kriminalno-mafijaškom organizacijom koja je otela državu možemo doći samo jedinstvom“.

„Nemamo mi preko puta sebe političke protivnike. Prekoputa nas je kriminalno-mafijaška organizacija direktno povezana sa narko-kartelima. To je sve što treba da znamo i da se u okviru toga ponašamo“, istakao je Djilas.

Na pitanje gde vidi prostor za političko delovanje opozicije s obzirom na satanizovanje kojem su izloženi, Djilas je odgovorio: „Ovo što radimo nije političko delovanje, ovo je borba za život i za oslobodjenje Srbije“.

On je rekao i da više nije siguran da ima mogućnosti da Srbija ispliva iz ovakve eksplozivne situacije na miran način.

„To zavisi isključivo od vlasti. Apsolutna vlast podrazumeva i apsolutno odgovornost. U njihovim rukama su nož i pogača“, naglasio je Djilas.

Izvor: Beta

Reklame