Pokret „Dosta je bilo“ (DJB) saopštio je danas da je Republička izborna komisija (RIK) odbila da otvori džakove sa izbornim materijalom i proveri verodostojnost zapisnika sa biračkih mesta i ocenio da je time RIK postupio ne samo suprotno Zakonu i sudskoj praksi već i suprotno svojoj dosadašnjoj praksi iz prethodnih izbornih ciklusa.

DJB je u saopštenju naveo da više od 90 odsto kontrolisanih zapisnika nema vreme kada je birački odbor završio sa radom i izgledaju kao da ih je u jednoj opštini popunjavala ista osoba, a da veliki broj zapisnika članovi biračkih odbora nisu ni potpisali.

„Ono što je neshvatljivo i posebno opasno po demokratiju u Srbiji, je to što je jedino predstavnik DJB u RIK-u glasao za otvaranje džakova i proveru verodostojnosti zapisnika, dok su svi drugi predstavnici opozicije bili protiv tog, inače po zakonu neophodnog puta za zakonitost izbora. Ispada da se svi ostali članovi RIK-a iz redova opozicije zalažu za netransparentne i neslobodne izbore i da im je cilj da se ni pod kojim uslovima ne utvrdi stvarna izborna volja građana“, navodi se

DJB je podneo više od 2.700 prigovora sa isto toliko biračkih mesta u kojima je osporavao tačnost brojanja glasova konstatovanih na zapisnicima, ali i broj glasačkih listića u džakovima.

„Na svakim izborima u poslednjih 30 godina vlast različitim metodama pokrade između pet i 10 odsto glasova. DJB se i na ovim izborima, kao i na prethodnim izborima, bori da zaštiti izbornu volju građana. Od te borbe nećemo odustati bez ozbira na protivzakonite odluke RIK-a i sudova. Za demokratiju u Srbiji i budućnost naše dece je važno da ostane trag“, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Danas

Reklame