Foto: Predrag Stajković‎

Deo meštana Vratarnice juče je ostao bez vode – uoči proslave seoske slave – Sabora Svetog Arhangela Gavrila, koja se u ovom selu obeležava, kažu meštani, vekovima.

U selo su juče i danas pristigli brojni gosti, mnogi koji su odrasli ovde, pa se rasuli po svetu, ne bili ispoštovali tradiciju – ali, zatekla ih je suva slavina.

Zahvaljujući činjenici da jedan deo sela ima sopstveni vodovod i komšijskoj solidarnosti, meštani se dovijaju, pa od komšija pribavljaju vodu ne bi li uspeli da ipak privedu kraju pripreme za proslavu slave, međutim, slavine će ostati suve i narednih dana, sve dok se nagomilani dug ne namiri.

Problem je, kako saznajemo, nastao zbog nagomilanih dugovanja prema Javnom komunalnom preduzeću „Vodovod“, koje je istaklo opomenu za izmirenje duga na kancelariji Mesne zajednice pre deseak dana.

Dug za vodu, što se iz računa koji je bio priložen uz apel za izmirenje obaveza vidi, samo za obračunski period 01.06. – 30.06.2018. iznosi 136.131,59 dinara, dok ukupan dug Mesne zajednice Vratarnica iznosi 1.651.876,21 dinara.

Meštani tvrde da vodu namiruju relativno uredno i da je za nagomilani dug kriva Mesna zajednica. Isključenje sa mreže najteže je pogodilo one koji vodu, kako kažu, plaćaju uredno, bez ijednog dana kašnjenja.

Otkud onda dugovanje?

JKP „Vodovod“ obračun za potrošnju vode u seoskom vodovodu dostavlja Mesnoj zajednici „Vratarnica“. Meštani novac za utrošenu vodu, uz izdavanje prizanice, predaju u mesnoj zajednici, a taj novac bi trebao da dalje, preko računa mesne zajednice, trebao da bude prosleđen JKP „Vodovod“.

Međutim, kako pojedini meštani tvrde, račun mesne zajednice je bio u blokadi, i sav novac koji je i bio uplaćivan radi namirenja obaveza za vodu odlazio je u prinudnu naplatu, zbog čega se dug za vodu gomilao do momenta kada je voda isključena.

Račun Mesne zajednice „Vratarnica“ od 18.6.2018. godine više nije u blokadi, ali, potraživanja JKP „Vodovoda“ su ostala nenamirena iz prethodnih vremena, zbog čega će delu meštana Vratarnice slavine i sutra i narednih dana ostati suve.

Foto: Printscreen

Sa istim problemom suočavaju se i Mesne zajednice Zvezdan, Rgotina i Veliki Izvor, a kako će ovaj problem biti rešen, za sada se ne zna.

 

Reklame