Čelnici stranaka Saveza za Srbiju, foto: SZS

Predstavnici dela opozicije danas su u 18 časova, u vreme početka policijskog časa na stepenicama Skupštine Srbije održali protest kako su naveli protiv duplih standarda vlasti, tražeći jednake zakone za sve. Oni su  najavili da će na stepenicama sedeti do 20 časova, da bi se kasnije pridružili građanima koji u 20.05 izražavaju negodovanje, piše Insajder.

Protest je povremeno uzvicima ometala grupa starijih građana okupljena na ulici ispred Skupštine. Situacija se smirila, a oni su se razišli nakon razgovora sa Sergejom Trifunovićem

Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret, članice koalicije Zajedno za Srbiju, je podsetio da predstavnici opozicije danas nisu uspeli da predaju zahtev Ustavnom sudunavodeći da „nije (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić ugasio samo vladu i pretvorio je u svoju filijalu, već je ugasio Ustavni sud“, što niko nikada nije uradio. On je podsetio da je Ustavni sud najviša instanca u zemlji.

„Pokušavamo da ukažemo da je Srbija jedan veliki zatvor, da je režim sve građane ponizio jer ih je protivustavno zatvorio i nije omogući nikakva građananska prava“, rekao je Veselinović.

On je rekao da je protest osim protiv zatvaranja i ponižavanja građana u vanrednom stanju, ali da je izazvan i onim što se sinoć dešavalo u Srbiji što je nazvao „stvaranjem iskre koja može da se otme kontroli“.

„Sinoć su navijačke grupe i funkcioneri SNS upalili iskru koja može da se zapali u pogrešnom smeru“, naveo je Veselinović.

Sregej Trifunović, lider Pokreta slobodnih građana je podsetio da su čelnici opozicije pozivali građane da ostanu kod kuće, ali i predlagala mere o koje se vlast, kako je naveo, oglušila. On je naveo da se lično, ne predstavljajući se, prijavljivao da volontirra, ali da su mu odgovarali da su svi kapaciteti popunjeni. Za to vreme je, kako je naveo, deljen propagandni stranački materijal.

„Ovo je protest protiv ludila, totalitarizma i stalnih radikalskih metoda koje smo sinoć videli, a to je stalno  insisitranje na sukobima“, naveo je Trifunović uz poruku „tek ćete nas gledati“.

Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke je naveo da je razlog za okupljanje nepoštovanje Ustava, zakona i uredbi koje svi, a naročito oni na najodgovornijim mestima moraju da poštuju.

„Ovde smo da kažemo da ne postoje građani drugog reda, a to smo svi mi koji nismo članovi vladajuće stranke, da skrenemo pažnju javnosti da je nedopustivo da u vreme zabrane kretanja huligani i politički aktivisti mogu da se kreću i da se u to vreme vodi kampanja. Zakon i ustav moraju da važe za sve“, rekao je.

On je naveo da postoji medicinska, ali postoji i pravna struka i da ako medicinska kaže da je nužno izbegvanje kontakata, vlast to mora da obezbedi, ali za to , kako je rekao, nije potrebno vanredno stanje, a naročito ne na način na koji je doneto.

Sonja Pavlović iz Građanske platforme  je navela da su prekršena sva građanska prava:

„Poštujemo struku, ali je treba je mistifikovati i treba stati u trenutku kada ona počne da bude politika. Moram da pitam da li je Srbija priznala Kosovo jer sam doputovala iz Srbije u Srbiju i bila sam samoizolaciji 28 dana jer mi je u MUP-u rečen da sam prešla državnu granicu Srbije“, navela je.

Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde je naveo da je u pitanju protest protiv besmislenih i rigidnih mera uz napomenu da su neke od njih poput izolacije starijih i sami podržali

„Ali Srbija ima najviše zaraženih u regionu u odnosu na milion stavnoika oko 950, najrigidnije mere se nisu pokazale dobrima, a mnoge su stigle prekasno“, rekao je.

„Ovde da dižemo glas protiv tiranije, protiv hapšenja ljudi kojima niko nije rekao da treba da budu u izolacije,ovde smo jer volimo ovu zemlju i od nje želimo da napravimo dobro mesto za život“, rekao je.

Kako je dodao, tokom epidemije opozicija se nije bavila politikom ali su predlagali mere od kojih je malo prihvaćeno

„Možete da montirate zvučnike, da plaćate huligane, ali u osam  i pet građani sami lupaju u šerpe, ne zbog Đilasa, Sergeja, Borka, već zato što ne mogu da izdrže i da bi jednog dana mogli slobodno na izbore i da napokon završi jedna od najtežih i najgorih decebija u ovoj zemlji, rekao je Đilas.

Boško Obradović, lider Dveri je skup na stepenicama Narodne skupštine nazvao narodnom skupštinom.

„Oslobođenje koje je počelo u 20.05 pre pet dana je početak oslobođenja.  A ti dupli standari da neko ne mora u samoizolaciju kada se vrati iz inostranstva  a neko za to ide u zatvor do tri godine, neko ne može da izlazi, a neko šeta i pali baklje i mirno odšeta to je nepravda“, rekao je Obradović.

Izvor: Insajder