foto: Glas Zaječara
Reklame

Demokratska stranka u Zaječaru oglasila se saopštenjem povodom povećanja broja obolelih u gradu Zaječaru.

Saopštenje Demokratske stranke prenosimo u celosti:

„Imajući u vidu da ste vašim nastupima u medijima označili rudare rudnika „Lubnica“ kao krivce za pojavu korona virusa u Zaječaru, zahtevamo da uputite javno izvinjenje rudarima, jer je u Zajecaru bilo 30 pozitivnih osoba na korona virus pre prvog slucaja među rudarima“, navodi se u zahtevu sindikata zaposlenih radnika Javnog preduzeća za podzemnu eksplotaciju uglja „Rasavica“, a sve zbog javnog etiketiranja i prozivanja rudara rudnika „Lubnica“ od strane komandanta štaba za vanredne situacije u Zaječaru i gradonačelnika Boška Ničića“.kažu Demokrate.

Demokrate su u saopštenju podsetile da je prema njihovim rečima, od neljudskog i sramnog etiketiranja i prozivanja rudara prošlo je bezmalo mesec dana.

„Danas, 23.maja grad Zaječar potencijalno postaje novo žarište virusa covid 19, ali je danas slika potpuno promenjena. Od poziva na odgovornost za 13 potvrđenih slučaja obolelih od virusa covid 19 nema ni traga“.kažu iz Demokratske stranke.

„Da se razumemo, ne bi ni smelo da ga bude, kao što nije smelo da da bude ni kada je bilo reči o rudarima u rudniku „Lubnica“. Ono što u ovom trenutku jeste u potpunosti jasno jeste da, u međuvremenu, gradonačelnik nije postao ni kulturniji ni taktičniji, već se radi o tome da je verovatno došlo do niza propusta u početku rada ustanove kulture kao sto je pozorište, da je pozorište u nadležnosti grada, a da je direktor pozorišta partijski prijatelj gradonačelnika“.

Demokrate kažu da prema neimenovanom izvoru, pozorište Zoran Radmilović, otvorilo je vrata za svoje zaposlene još 11.05., dok se štab za vanredne situacije tek 19.05.oglasio sa merama neophodnim za početak rada ustanove i to u vidu obaveznog testiranja svih zaposlenih na prisustvo virusa covid 19, kao i nizom drugih mera. Radnici su obavljali dužnosti do 15.05., a zatim je štab naložio mere.

„Posle testiranja situacija od  13 zaraženih radnika pozorišta jasno govori o tome da se zaraza covidom 19 dogodila usled nepoštovanja mera zaštite u okviru ustanove , a ne na osnovu individualnih kontakata kako bi gradonačelnik voleo da predstavi.
Da li je infekcija covidom 19 greška zaraženih radnika?! Ne, ne može biti! Želimo im brz oporavak i nadamo se, bez komplikacija“.poručuju iz Demokratske stranke.

Na kraju saopštenja Demokrate kažu da se nadaju da će gradonačelnik i komandant štaba za vanredne situacije prestati da relativizuje odgovornost onih koji su te ljude stavili u ovu situaciju, kao da će prestati da prebacuje odgovornost na zaražene i njihove „individualne“ kontakte. Teško je tražiti odgovornost partijskih drugara, ali je odgovorno zaštititi ljude! Bar ovaj put, poručili su iz Demokratske stranke.

Reklame