foto:rockicons
Reklame

“I dalje se mnogo ljudi loži na besmrtnost… Čemu zapravo težimo? U svemu je previše ega. Ko želi da vuče svoje staro, poruraspalo telo do devedesete? Samo da udovolje egu. Ja ne, sigurno.”- Dejvid Bouvi.

Dejvid Robert Hejvord-Džouns (Dejvid Bouvi) rođen je 8. januara 1947. u Brikstonu u Engleskoj.Bio je jedan je od najpoznatijih britanskih rok muzičara, pevača, kompozitora i glumaca.

Još dok je pohađao osnovnu školu bio je član školskog hora i svirao je flautu u školskom orkestru. Kada je imao devet godina, njegov ples na časovima pokreta je bio veoma maštovit, toliko da su nastavnici nazivali njegove interpretacije „živopisno umetničkim”, a njegov stil „zadivljujućim” za dete. Iste godine, porastao je njegov interes za muziku kada mu je otac kupio kolekciju ploča među kojima su bile ploče grupa Tinejdžers, Platers, Fets Domino, Elvis Prisli i Litl Ričard. Nakon slušanja pesme Litl Ričarda Tutti Frutti, Bouvi je kasnije rekao da je tada „čuo Boga”.

foto:ulitateclassicrock

Dejvid je kasnije studirao umetnost, muziku i dizajn. U to vreme naročito je bio zainteresovan za Čarlsa Mingusa i Džona Koltrejna. Nakon toga je započeo časove kod baritona saksofoniste Ronija Rosa.

U školi je 1962. godine zadobio ozbiljne povrede oka kada se posvađao sa Džordžom Andervudom oko devojke. Imao je nekoliko operacija tokom petomesečnog perioda. Tada mu je doktor rekao da šteta ne može u potpunosti biti otklonjena, zbog čega je Boui imao pogrešnu percepciju dubine i promenu u boji oka. Ovakvo oko je kasnije postalo najprepoznatljiviji znak Bouija. Uprkos svađi, Boui je ostao u dobrim odnosima sa Andervudom, koji je kreirao umetnička dela za Bouijeve ranije albume.

Najranija pesma kojom se proslavio bio je singl Space Oddity iz 1969, koji je zbog spuštanja na Mesec imao velik uspeh.

Najznačajniji  album bio je „The Rise and The Fall of Ziggy Stardust and The Spiders From Mars“. To je bio konceptualni album sa pričom o vanzemaljcu koji dolazi na Zemlju, postaje megazvezda a na kraju ga ubijaju obožavaoci. Zaštitni znak turneje bio je ogromni stakleni pauk, posebno izrađen za tu priliku. Turneju za album „Rijaliti“(2005), morao je da prekine zbog manjeg srčanog udara.

foto:abouttesla

Dejvid se pokazao i kao odličan glumac kako na velikom platnu tako i u pozorištu. Između ostalog tumačio je ulogu srpskog genija Nikole Tesle u filmu Prestiž (2006), gde nastupa zajedno sa Hjuom Džekmenom, Kristijanom Bejlom, Majklom Kejnom i Skarlet Džohanson. Prestiž je režirao renomirani britanski reditelj Kristofer Nolan.

Bouvi je preminuo od raka jetre na današnji dan 10. januara 2016. godine, samo dva dana nakon 69. rođendana i izdavanja albuma Blackstar.

“Sve moje velike greške nastajale su kad sam se premišljao ili pokušavao da udovoljim publici. Moj rad je uvek bolji kada sam vrlo sebičan u vezi s njim.”-Dejvid Bouvi.