Foto: Pixabay / SarahRichterArt
Reklame

Papir trpi sve. To praktično znači da političari izgovore i obećaju sve što im padne na pamet, mediji to prenesu, građani vide, čuju, pročitaju i na tome ostane.

Oni što su izgovorili davno su na to zaboravili jer su u međuvremenu smislili nešto novo, a novinari često samo prenose ono što zvaničnici izjavljuju ne istražujući pozadinu priče niti insistiraju da se neko obećanje i ostvari.

Da li se još iko seća aprilskih poseta Zaječaru ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović i generalnog sekretara predsednika Srbije Nikole Selakovića?

Foto: zajecar.info

Verovatno da ne, ali su njihove posete predstavljene kao dostignuća nove stare vlasti a to što su oni i njihov domaćin gradonačelnik Boško Ničić tada izjavili kao velika briga države za demografske probleme Zaječara.

Foto: zajecar.info

Svašta smo tada čuli, te da će dovođenjem investitora i otvaranjem radnih mesta biti zaustavljena depopulacija, da će merama populacione politike država pomoći lokalnoj samoupravi, pa da će do kraja maja biti prezentovana demografska slika grada, da će biti otvorena Kancelarija za demografiju i populacionu politiku (samo nam to još treba!).

Foto: Printscreen / zajecar.info

Ne samo što to niko više ne spominje, nego svi ćute i o rezultatima konkursa o dodeli bespovratnih sredstva za sufinansiranje mera populacione politike koje je sproveo Kabinet ministarke Đukić Dejanović.

Pogađate i zašto! Zaječara nema ni u naznakama.

Istine radi, nema nijedne opštine Zaječarsko okruga. Novac su dobile samo lokalne samouprave iz nama susednog okruga i to skoro 40 miliona dinara, objavljeno je 4.jula.

Na konkurs je, inače, pristigao 71 projekat, a projekti 40 opština i gradova nisu bili potpuni ili nisu bili zadovoljavajućeg kvaliteta.

Foto: Printscreen

Ovaj deo Srbije je već decenijama u demografskom minusu. U Zaječaru se na 1.000 stanovnika rodi 6 beba, a 18 ljudi umre.

Prošle godine je rođeno najmanje beba otkad postoji zaječarsko porodilište, samo 340. To je više nego alarmantno.

Prazna priča ne rešava problem. Zato s punim pravom, naročito nakon posete Nikole Selakovića i Slavice Đukić Dejanović, pitamo zašto Zaječar nije dobio nijedan dinar za podsticanje mera populacione politike?

Grad nije konkurisao ili projekti nisu bili dovoljno dobri? Nema ko da radi projekte? Istina, jedan stručnjak se vratio u najnovije pozorište, ali je drugi, većnik, ostao. Ili, nije?

Toliko priče, toliko gromoglasnih najava i na kraju – NIŠTA! Nadležni verovatno i dalje veruju da decu donose rode!