Foto: roditeljsrbija.com
Reklame

Svetom Nektariju Eginskom (1846-1920) pripisuje se preko 2000 čuda, pa je jasno zašto ga u pojedinim studijama nazivaju „zemaljski anđeo – nebeski čovek“.

 

Po pravoslavnom verovanju, isceljenje uz Svetog Nektarija našli su oboleli od raka, paralize, Parkrisonove i bolesti nerava, bubrega, očiju, pa nije čudno što su ga mnoge zdravstvene ustanove, a pre svih Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, uzeli za svoga zaštitnika.

Ovaj novovekovni svetitelj je rođen 1846. godini u Trakiji u siromašnoj porodici. Bio je peti od šestoro dece. Nakon osnovne škole, preselio se u Carigrad. 1866. godine prešao je u grad Hios, gde je radio kao učitelj.

Nakon deset godina službe se zamomonašio i uzeo ime Lazar. 1877. primio je monaški postrig pod imenom Nektarije, i jerođakonski čin.

Nekoliko godina je živeo u Atini, gde je 1885. godine diplomirao na Bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Atini. 1886. godine je rukopoložen u čin sveštenika. Iste godine, primio je i čin arhimandrita, i postao sekretar Aleksandrijske patrijaršije.

1889. godine, izabran je za mitropolita Pentapoljskog. 1892. godine Nektarije je primio službu propovednika u Grčkoj, a u periodu 1894-1908. vodio je teološku školu u Atini.

Nakon odlaska u penziju, živeo je u Trojičkom manastiru u Egini, po kojoj se i naziva Eginski.

Upokojio se je u Atini, 8. novembra 1920. godine, od raka prostate. Kanonizovan je 1961. godine od strane Carigradske patrijaršije pre više od pola veka, ali danas se smatra jednim od najpoštovanijih svetitelja u pravoslavnom svetu.

Manastir Svete Trojice, koji je ovaj svetac osnovao u Egini, posećuju poklonici iz celog sveta, a većina njih ne krije da je našla isceljenje nad njegovim moštima, koje su po upokojenju 20 godina ostale cele, ispuštajući sveto miro.