Foto: zajecaronline

Za osnovce i srednjoškolce u Srbiji danas počinje nova školska godina, koja se zbog epidemiološke situacije organizuje pod posebnim uslovima, sa manje učenika u odeljenju i uz poštovanje preporučenih mera u borbi protiv širenja virusa kovid 19.

Kako je ranije izjavio Ministar prosvete Mladen Šarčević, u školama će zbog sprovođenja mera biti pojačana dežurstva, učenici će morati da nose maske i drže fizičku distancu, a učionice će se češće dezinfikovati.

Navodeći da se 97 odsto roditelja u Srbiji izjasnilo da njihova deca pohađaju nastavu u školama, Šarčević je objasnio da u 38 odsto škola u Srbiji, prvenstveno manjih seoskih i škola manjina, neće biti potrebe da se odeljenja dele na grupe od najviše 15 učenika kako bi se primenile epidemiološke mere.

„U 27 odsto škola doći će do delimične podele odeljenja dok će u oko 300 velikih, gradskih škola biti neophodno podeliti odeljenja“, kazao je Šarčević i dodao da je nastava za ceo septembar snimljena na programima Radio televizije Srbije za one učenike koji su se opredelili da nastavu prate od kuće.

Prvo polugodište nove školske godine trajaće do 29. januara, dok će drugo polugodište prema kalendaru ministarstva prosvete trajati od 17. februara do 18. juna 2021. godine.

Nastava u školama u Srbiji obustavljena je sredinom marta kada je zbog epidemije korona virusa uvedeno vanredno stanje.

Izvor: Danas

Reklame