foto:pravoslavlje
Reklame

Prema pravoslavnom kalendaru Sveti Ignjatije poznat kao Bogonosac je prva slava u Novoj godini. Na današnji dan se ne rade teški poslovi kao ni šivenje, tkanje ili predenje.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju danas slavu Sveti Ignjatije Bogonosac. Bogonoscem je nazvan jer ga je, kao maloga, Isus uzeo na ruke i uzdigao.

Bio je učenik Svetog Jovana Bogoslova i episkop u Antiohiji. Prvi je uveo antifonski način pojanja u crkvi (pevanje sa dve pevnice tako da, kad pojanje na jednoj strani prestane, na drugoj počinje).

Sveti Ignjatije koji je postradao zato što nije želeo da se odrekne svojih verovanja i danas se smatra zaštitnikom pravednika i onih koji stradaju zbog svojih ubeđenja i zato što su različiti od drugih. Po hrišćanskoj legendi, lavovi, među koje je 106. godine živ bačen u rimskom Koloseumu, jedino njegovo srce nisu takli.

Domaćice danas mese kolač i dele ga deci, ali ih prvo povuku za uvo da što više porastu u sledećoj godini. Na današnji dan se na poseban način hrani živina: u krug, načinjen od položenog konopca, baca se specijalno spremljeno žito. Ponegde se ovaj dan naziva i Kokošinji dan ili Kokošiji Božić.

Ne rade se teški poslovi a ni igle se danas ne uzimaju u ruke.