Prodavačica na zaječarskoj pijaci, foto: Glas Zaječara

Bašte i kafići uglavnom ne rade. Prodavci na pijaci pridržavaju se propisa, u kol centru Crvenog krsta juče i danas užurbano.

 

Ritam grada osetno je mirniji – opšti je zaključak o danu koji je već  na izmaku.

Pusta bašta poslastičare „Stella“, foto: Glas Zaječara

Većina bašti i kafića ne radi – što je slučaj i sa popularnim okupljalištem Zaječaraca. Redova još uvek ima, ispred banaka i prodavnica, što je posledica usvojnih mera u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Strpljivo se čeka u redu, foto: Glas Zaječara

Strpljivije nego inače čeka  se u redovima, a ono što je očigledno je da većina sugrađana ne nosi maske – delom zato što ih još uvek nema u prodaji, a delom i zato što je nošenje maski većini neprijatnost koju radije izbegavaju.

Prodavci na zaječarskoj zelenoj pijaci, iako su im maske i maske nelagodne ipak se većinom pridržavaju propisa – ne toliko zbog straha od virusa, koliko zbog rigoroznih i svakodnevnih kontrola.

Prodavac na zaječarskoj pijaci, foto: Glas Zaječara

Volonteri Crvenog krsta užurbano rade o čemu svedoči i broj poziva u kol centru. Naime, juče su volonteri primili 128 poziva iz domaćinstava od čega 6 zahteva za dostavu pomoći na terenu. Danas je primljeno 24 poziva, od  čega 8 zahteva za izlazak na teren.

U ovom trenutku nema informacije o tome da li je i zaječarski Gradski štab za vanredne situacije spremio higijenske i lanč pakete za socijalno ugrožene građane – što je mera koju je većina gradova već  preduzela, a iskreno se nadamo da će uskoro i kod nas biti sprovedena u delo.

Volonteri Crvenog krsta, foto: Glas Zaječara

Starijih sugrađana na ulicama ima osetno manje, a većina koja penzije prima preko poslovnih banaka pita se kako će sada podići svoje penzije – imajući u vidu ograničenje u kretanju za lica starija od 65 godina.

Opusteo gradski trg, foto: Glas Zaječara

Nova mera zatvaranja granica za putnički saobraćaj onemogućiće brojne turiste da nastupajućeg vikenda poseti Zaječar – što će se svakako odraziti na poslovanje brojnih zaječarskih preduzetnika, ali i ugostitelja – koji sa zebnjom razmišljaju o tome šta ih čeka u bližoj budućnosti ako vanredno stanje potraje.

Da li će Vlada uskoro predložiti paket ekonomskih mera za oporavak privrede – ne zna se, ali većina zemalja u okruženju već uveliko radi na tome, među kojima prednjači Austrija koja je jedna od zemalja u kojima epidemija korone ostavlja dubog i težak trag u svim sferama života.

U ljubavi u vreme korone, foto: Glas Zaječara