Reklame

Omiljeni hobi, da ne kažem preokupacija, gradonačelnika i hrpice njegovih podguznih muva, ulizica, (nesrpski rečeno-botova) je neprekidno prebrojavanje prisutnih na demonstracijama „jedan od pet miliona“. Morali bi da znaju da matematika nije uvek egzaktna nauka i da broj prisutnih na protestu nije i broj onih koji neće glasati za njih na sledećim izborima Evo kako to često biva.

Uočljivo je da je na prvom okupljanju u Zaječaru bilo oko hiljadu ljudi, a svakog iole priučenog džambasa političara, kao što je Ničić, dovelo je u stanje useravanja u gaće. Zna on vrlo dobro- ako ga demonstracije oduvaju sa te fotelje (bez obzira na telesnu težinu), pa još ako ga ovi iz SNS-a „puste niz vodu“, u vidu žrtvemog berbeka, pravo u ruke nekom ozbiljnom tužiocu, on ga je ugasio. E, kad je video toliki narod koji je smeo da izađe i demnostrira protiv AV i ponajviše njega, odmah je počeo da preti. Najviše je nasrnuo na prosvetne radnike, a zatim na sve one koji primaju plate od grada, države. Klasična ucena. Na principu straha se i zasniva ova vlast, ali će joj to doći glave. Svaka vlast ima svoj kraj a i svaki političar u jednom trenutku postaje toalet papir. To je svetla budućnost i Boška Ničića.

Na narednim okupljanjima bilo je uočljivo manje demonstranata. Pretnje koje se javno i interno upućuju daju rezultate, a i epidemija gripa je ovog puta na strani vlasti. Nemojmo da zaboravimo da je najtvrđe jezgro nezadovoljnih građana na privremenom, često poluilegalnom radu u Slovačkoj, Nemačkoj, Češkoj, Aljasci… Da su koji slučajem oni u gradu Ničić bi se krio kod jataka oko Braćevca i Nikoličeva! Njemu odgovara da grad ima što manji broj stanovnika. Kako god bilo, nikome iz gradske vlasti nije svejedno. Konobar (narod) će uskoro ispostaviti račun (gubitak funkcija i privilegija) za oveću grupu nesposobnih, a pohlepnih individua. Lično ću se zalagati da oni posle gubitka funkcija uđu u program javnih radova koje oni sada organizuju za nezaposlene sugrađane i „debelo“ ih plaćaju za higijenizaciju grada.

A, sad nešto o zahtevima demonstranata. Imam i njima ponešto da zamerim. Uočavam da statično vode ove proteste. Uhvatili su se četiri zahteva, ko pijan za plot, i ni makac. Ne primećuju da se u ostalim gradovima stvari „prizemljuju“ čine jasnijim za ljude koji su nezadovoljni. Prvi zahtev-da svi, koji su bili na funkcijama od 2004.god. podnesu ostavke i da se više ne bave politikom. Plemenit, tačan zahtev, ali neutemeljen u ustavni sistem bilo koje demokratske države. Drugi je da se Zorani Mihajlović, ministarki, oduzme zvanje počasne građanke. To ima logiku i temelj. To zvanje joj je dodelio Mirković, dodvoravajući joj se i misleći na svoje interese. Treći zahtev je da opozicija napusti skupštinu grada i da mu tako oduzme legitimitet. Tu ima prilično logike, ali valja imati u vidu da i odbornici koji su i dalje u skupštini imaju pravo da procenjuju svoje poteze. Uostalom nisu marionete koje odmah izvršavaju sve zahteve. Mislim da oni imaju još šansi da napuste skupštinu. Mnogo je značajnije,a to nisam mnogo primetio, da pozovu svoje članove, pristalice da se svakog petka okupljaju kod spomenika Nikoli Pašiću. Moram da zapišem da sam se, na prošlom okupljanju, pozdravio sa Ristovićem, Brankovićem ali i sa Stojadinovićem. Svima njima je tamo mesto. Četvrti zahtev je da mediji objektivno izveštavaju o protestima.

Ovi zahtevi se neprekidno ponavljaju već četiri puta. Da se ja pitam, a niti se pitam, niti me neko pita, ja bih to malo drugačije postavio.

Prvi zahtev bi bio, u skladu sa zahtevima u BG, da AV podnese ostavku, da se formira tehnička vlada koja će stvoriti uslove za poštene izbore, „oslobađanje“ medija iz kandži vlasti i izgradnju institucija koje će zaista raditi svoj posao. Bezuslovna podela vlasti.

Drugi zahtev je spuštanje na lokalni nivo. Da Ničić podnese ostavku, da policija i tužilaštva aktiviraju sve krivične prijave koje su protiv njega podnete i da finansijski forezničari pregledaju puteve para u vreme vlasti SNS-a u Zaječaru, od Mirkovića do Ničića, odnosno od 2004. godine naovamo.

Treći zahtev-da se spreči cirkus na Kraljevici i da park šuma postane spavaonica.U kasarni zvrji na hiljade kreveta, ali na taj način bilo bi nemoguće da se „propere“ velika lova, a ako se ipak gradi, da se objavi kompletan tekst ugovora. Zarad nekoliko bitangi koji će opljačkati novac (ako gradnje gasovoda uopšte i bude) biće uništena Kraljevica. Čujem da je genije Ničić izjavio da je Kraljevica tamo uz brdo, a ovo pored pruge, stadiona da nije, to je vašarište! Pazite, baraba počinje da priprema teren za gradnju na tom mestu.

Četvrti zahtev je da se saopšti koliko karata, koliko posetilaca koristi „klizalište“ na pijaci? Da se poništi ugovor o zakupu na 20 hiljada evra i da se ne kupuje to klizalište od dasaka a ne od leda. Nilo se ne kliže tamo, to je tehnički neizvodljivo. To je posao za policiju. To isto važi i za „zimski“ bazen. Koliko karata je prodato, koji su troškovi?

Peti zahtev je-da se mediji stvarno oslobode, a to znači da se ne drže za „uzde“ kroz podelu para za javno izveštavanje po Ničićevom ćefu, već da to radi potpuno nezavisna komisija. Slobode nema bez poštene podele para.

Šesti zahtev bi mogao da bude- Gitarijada da –džabe ne. Ako već plaćamo poznate svetske grupe da sviraju, u svetu se svuda plaćaju ulaznice. Aman, i ulaz u WC se plaća. Dosta je besplatne hrane, spavanja. Ima li to smisla. Ako se za to izborimo preseći ćemo jedan od glavnih ventila korupcije i krađe u gradu.

Mislim da je dovoljno pitanja za ovu priliku. Valja stvari konkretizovati, a ne stalno „vrteti istu ploču“. Život se sastoji od detalja, tu mi gubimo i ginemo, zahvaljujući dobrim delom odborničkoj većini koja zbog sitnih današnjih interesa uništavavaju sutra svoje dece. Oni će biti najodgovorniji za nestanak jednog grada.

A, što se tiče akademika Danila Katića, mogu da vas izvestim da on intenzivno, na skrovitom mestu kopa zemunicu za Ničića i sebe ukoliko „stvar“ pukne i valja se odmetnuti od potraživanja državnih organa. Zbog tajnosti lokacije sam radi ,a projekat je apartmanskog tipa. Muči ga kako da postavi klozet u istom nivou a da im ne smrdi. Teško će to ići. Jedan znanac tvrdi da je to blizu Genčićeve vile.

Vlado Madžoski (Timočka revija)

Reklame