Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da će svako ko je povezan sa tom strankom a podržava ili učestvuje u demonstracijama koje su se dešavale proteklih večeri snositi odgovornost, biti smenjen i isključen iz SPS-a, jer se “(nasiljem) nanosi šteta Srbiji”. – piše „Insajder“

 

Dačić je naveo da će se to primenjivati “bez obzira na to da li je reč o partijskim ili državnim funkcionerima i njihovim saradnicima ili o lokalnim organizacijama”.

“Kao što je poznato, SPS i ja lično smo od prve večeri najoštrije osudili haos, incidente i nasilje ispred Narodne skupštine. To nema veze sa epidemioloskom situacijom, već je to pokušaj nasilnog rušenja vlasti. Kao što su napadi na (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića i Srpsku naprednu stranku deo smišljene strategije, spolja i unutar zemlje, za destabilizaciju Srbiju”, rekao je Dačić u pisanoj izjavi.

On je ocenio i da je “sastavni deo te strategije pokušaj odvajanja SPS-a od Vučića i SNS-a”.

“Dok sam ja na čelu partije, Socijalistička partija Srbije će biti sa Vučićem u interesu Srbije. Zato su, spolja i unutar zemlje i partije, pokrenuti mehanizmi za moje rušenje. Od stavova evropske partije socijalista da SPS može da uđe u tu organizaciju samo ako bude protiv Vučića, jer su tamo članovi sadašnje i bivše demokrate, pa do organizovanih napada i zahteva za moju smenu. Sve je to deo iste kuhinje za destabilizaciju Srbije”, ocenio je Dačić.

Do Dačićeve reakcije došlo je nakon što se premijerka Srbije Ana Brnabić gostujući jutros na TV Pink osvrnula na tvitove Srđana Stankovića, za koga ministar Goran Trivan kaže da je bio, ali da više nije savetnik u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Stanković je predložio plan protesta, tako što je demonstrante pozvao da se ne okupljaju ispred Skupštine, nego da izađu na autoput i blokiraju ga. On je izneo i uvrede na račun predsednika Aleksandra Vučića.

Premijerka je navela da “ne razume kako neko ima obraza da sedi u vladi, prima platu, a onda takve uvrede govori o predsedniku”.

“To je sada moj problem, očekujem da čujem reakciju ministra Trivana, pozvaću ga. Videću da li je pozvao predsednika da se izvini i pruži objašnjenje”, rekla je Brnabić.

Ona je navela i da Stankovića dugo zna, a i da je dugo bio u nevladinom sektoru i da zna da je mnogo toga što je radio zavisilo od javnog novca i da mu se javni novac nikada nje gadio.

Kaže da se nada da “takve više neće morati da vidi u Vladi i radi sa njima”, a da će se sve ostalo videti dalje.

Dačić je prethodno danas na TV Prva rekao da mu je najvažnije da niko od funkcionera te stranke nije učestvovao na protestima i da je oduvek bio protiv uzimanja za saradnike ljudi iz civilnog sektora, što se pokazalo opravdano u slučaju čoveka koji je sarađivao do pre 10 dana sa ministrom Goranom Trivanom, a sada učestvuje na protestima.

“Taj čovek je do pre 10 dana bio ekspert i sarađivao je sa Trivanom”, rekao je Dačić za TV Prva.

Dodao je da nije samo Trivan uzeo za saradnika čoveka iz nevladine organizacije, već da je to sada postala moda.

Brnabić je upitana i o informacijama da je na protestima bio i sin nekadašnjeg ministra Petra Škundrića funkcionera SPS-a, rekla da će za to pitati kolegu Ivica Dačića, a da veruje da će to učiniti i predsednik Vučić.

Nedugo nakon premijerkinih izjava, na Fejbuk profilu Ministarsva preneta je i izjava ministra ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana povodom, kako se navodi, izjava “koje je plasirao Srđan Stanković, bivši savetnik u Ministarstvu zaštite životne sredine, zadužen za saradnju sa NVO”.

“Skandalozno je i neprihvatljivo iskazivanje podrške rušenju sopstvene države, kao i vređanje predsednika Republike najvulgarnijim rečnikom”, naveo je Trivan. On je dodao da je nedopustivo da bilo ko, a ponajmanje onaj koji je radio u državnim institucijama poziva na njihovo rušenje, nasilje i ugrožavanje države Srbije.

“Sasvim je jasno da, ja kao ministar u Vladi Republike Srbije i Socijalistička partija Srbije, odlučno stojimo uz sve državne organe u zaštiti ustavno-pravnog poretka i bezbednosti svih građana Srbije, a protiv nasilja, destrukcije i terorizma”, navodi se u toj izjavi.

Izvor: Beta, Insajder