Foto: Zaječar Online
Reklame

U blizini prostora koji je predviđen za privrednu zonu „Zapad“ u Zaječaru moguće je formiranje SLOBODNE ZONE, zaključeno je na sastanku koji je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić danas održao sa predstavnikom Ministarstva finansija, Milanom Ristićem ispred sektora Slobodne zone Srbije i Draganom Kostićem, direktorom Slobodne zone Pirot.

U društvu saradnika Ničić je sa Ristićem i Kostićem razgovarao o mogućem formiranju Slobodne zone u Zaječaru, a reč je o fizički ograđenom i označenom delu teritorije Republike Srbije, infrastrukturno opremljenom, gde se mogu obavljati proizvodne i uslužne delatnosti uz određene stimulativne pogodnosti.

U Srbiji je trenutno aktivno 14 slobodnih zona, a u slobodnim zonama Srbije posluje preko 200 multinacionalnih kompanija gde je  zaposleno više od 20.000 ljudi.

http://www.usz.gov.rs

Poslovanjem u slobodnim zonama, investitoru se obezbeđuju specijalne olakšice i povlašćeni poreski režim (oslobađenje od PDV-a i carine na uvoz sirovina i materijala namenjenim proizvodnji robe za izvoz, mašina, opreme i građevinskog materijala).

Uvoz i izvoz robe u zonu je neograničen, a roba koja se iz zone uveze na domaće tržište podleže režimu uvoza strane robe. Poslodavcima unutar slobodne zone omogućen je zakup poslovnih prostorija, radionica, skladišta pod povoljnim uslovima.

Više o tome šta je Slobodna zona pročitajte OVDE.

Srbija se nalazi na vratima Evropske unije i raskrsnici koridora br. 10 i br. 7, na Balkanskom poluostrvu i predstavlja vezu između istočne i zapadne, severne i južne Evrope.

To omogućava privrednim društvima, koja posluju u slobodnim zonama, lak pristup tržištu Evropske unije.

Kako se Zaječar nalazi nadomak Bugarske i Rumunske granice, otvaranje Slobodne zone na teritoriji našeg grada umnogome bi popravile sliku učmalog i nerazvijenog područja i otvaranjem brojnih proizvodnih i uslužnih delatnosti i broj nezaposlenih lica bi napokon bio drastično smanjen.

Foto: Zaječar Online

Dobar primer iz komšiluka…

Uz pomoć Slobodne zone , opština Svijalnac je na primer, pošto je obezbedila infrastrukturne uslove i administrativne olakšice, privukla je brojne investitore.

Izgrađene su dve industrijske zone u kojima postoji mogućnost poslovanja u režimu Slobodne zone, odnosno uz različite fiskalne, finansijske i carinske pogodnosti.

Pored toga, nakon uspelih privatizacija sve fabrike u ovoj opštini „našle“ su svog vlasnika.

Preuzeto: ZAJEČAR ONLINE

Reklame