Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić je za portal Magnum radija izjavio da je iz sedam dogovorenih projekata sa potpredsednicom Vlade Zoranom Mihajlović i  koji će se raditi do 2021.godine izuzet  projekat rekonstrukcije kompletnog Zdravstvenog centra koji će koštati preko 30 miliona, samo građevinski deo, ne računajući opremu i dodao da Zaječar nikada sam ne bi mogao, ni u nekoj dalekoj perspektivi, da odradi tako ozbiljan posao. Predviđanja su da će oko 17 do 18 miliona evra koštati fudbalski stadion, tu su i projekti industrijske zone, a bilo je i  razgovora o delu infrastrukture koja se tiče industrijske zone.

Što se putne infrastrukture tiče gradonačelnik je za Magnum najavio da će najpre početi radovi u ulici Ivana Milutinovića.

„Vodovod će uraditi izmeštanje, to jest vađenje azbestnih i postavljanje polietilenskih cevi u ulici Ivana Milutinovića i u ovoj godini će ona biti rekonstruisana, ali čitav projekat obuhvata i ulicu Ivana Milutinovića i Hajduk Veljkovu ulicu i Negotinski put sve do Vražogrnačke rampe. Taj projekat je vredan oko 3 miliona evra, a polovina tog iznosa otići će na ulicu Ivana Milutinovića, ali i na Save Kovačevića i ulicu Pavla Ilića. To su dve bočne ulice koje se spajaju sa ulicom Ivana Milutinovića koje pripadaju gradu, ali smo ih uklopili u ovaj projekat. Naša obaveza da radove započnemo još juče“, objašnjava Ničić i dodaje:

„Rekonstrukcija ovih ulica podrazumeva i konačno rešavanje atmosferske kanalizacije i njeno razdvajanje od fekalne. Novi atmosferski kolektori će, prema rečima Ničića, prihvatiti kišnicu i sprovesti je direktno u Timok. Fekalna voda mora da ide prvo u sabirne kolektore na pričašćavanje“.

Boško Ničić je izjavio da će već iduće godine u okviru istog projekta biti nastavljena rekonstrukcija Hajduk Veljkove ulice od „ostrva“ do mosta, dok je za treću fazu, 2021. ili krajem 2020. godine, planirana rekonstrukcija Negotinskog puta od mosta do Vražogrnačke rampe, kao i proširenje i kompletna rekonstrukcija mosta na Crnom Timoku.

„U međuvremenu, čim zamenimo azbestne cevi, Putevi Srbije radiće potpunu rekonstrukciju ulice Crvene armije, od rampe na Vražogrnačkom putu do izlaza iz Zvezdana, a u sklopu toga radiće se i priključci za industrijsku zonu. Tu ima dosta posla i vrednost je blizu 50 miliona, računajući i pristupne saobraćajnice koje treba da prolaze kod kroz industrijsku zonu. Oko 27 ili 28 miliona košta kolektor otpadnih voda koji će odvoditi vode iz industrijske zone do priključnog kolektora otpadnih voda blizu Timoka“, kaže gradonačelnik Zaječara.

Ovaj projekat je povezan sa projektom izgradnje mosta na Crnom Timoku koji će spojiti naselja Kotlujevac i Podliv za koje gradonačelnik za Magnum portal kaže da će biti realizovan na jesen 2020. godine. jer su u toku pripreme kao i  rešavanje imovinskih odnosa,i da se već razgovaralo sa vlasnicima zemljišta u ulici Vasilija Đurovića Žarkog, koja će biti kompletno presvučena asfaltom i iz koje će se izlaziti na taj most. Preko tog mosta srediće se kompletno Vojnička ulica u Podlivu koja će biti spojena sa magistralnim putem Zaječar -Paraćin a radovi će početi iduće godine u maju ili junu.

Prema rečima Ničića tema sastanka potpredsednice Vlade i gradonačelnika Zaječara bila je i rekonstrukcija puta Salaš-Glogovica-Dubočane-Mala Jasikova, koja je planirana za narednu godinu.

„Kao što se sada radi rekonstrukcija puta Vratarnica-Zagrađe-Marinovac-Vrbica, tako će se uraditi i taj put u dužini od 10,73 kilometara“, navodi Ničić i objašnjava:

„Kad sve saberemo, sve te investicije prelaze sumu od 2,7 milijardi dinara. To je više od godišnjeg planiranog budžeta, nerealnog, realni je oko 1.8 milijardi dinara“.

Što se osnovne škole Hajduk Veljko tiče kao i sportske hale u Kotlujevcu, gradonačelnik je za Magnum izjavio da je upravo završen tender za prvu fazu rekonstrukcije škole „Hajduk Veljko“ i sportske hale, koja je nova uništena, a da će već u septembru biti raspisan tender za bazen koji će se graditi u sklopu škole. Vrednost tog projekta, koji se realizuje preko Kancelarije za javna ulaganja, prema rečima Ničića, neće biti manji od tri miliona evra. Pored ove, radiće se rekonstrukcija još nekoliko škola, kao i rekonstrukcija celog srednjoškolskog centra.

Gradonačelnik Zaječara je govorio i o 2100 novih radnih mesta i dolazak nove fabrike u Zaječaru ali nije naveo o kojoj fabrici je reč i da će se mnogi, pre svega mladi ljudi koji su otišli iz ovog grada, vratiti da rade i da uživaju u drugim pratećim stvarima koje uz to idu.

„Mi računamo da će firma, sa kojom je zapravo postignut dogovor, doći u Zaječar, da već pre zime započne rad, a da izgradnja počne već u septembru mesecu. Mi moramo da im pripremimo sve ono što što je dogovoreno, naša obaveza je izgradnja infrastrukture, to su kolektori otpadnih voda, saobraćajnica, unutar zone voda, struja i sve ostalo što prati izgradnju“naveo je Ničić za Magnum portal.

Reklame