Je li Vaskrs najradosniji ili najveći hrišćanski praznik ili barem jedna od ta dva epiteta (i koji) treba pripisati Božiću – polemika je koja se često povede u javnosti uoči ovih praznika.

Kako ističe teolog i sveštenik Vukašin Milićević, reč je o nazivima koji su više medijska konvencija nego što imaju veze sa samim sadržajem.

„Obično se Božić naziva najradosnijim jer je vezan za sve to običaje, koji imaju svoju ulogu, ali opet nemaju veze sa suštinom praznika. Božić jeste radostan praznik, ali ako posmatramo sam sadržaj, onda Vaskrs tj. Pasha jeste i najveći, i najradosniji praznik“, objašnjava on.

Vaskrs je, naglašava, centar godine, dok je Božić uveden kasnije kao praznik i opšteprihvaćen postao u četvrtom veku.

„U odnosu na Vaskrs se liturgijski organizuje čitava godina. Ako posmatramo iz perspektive praznika, Vaskrs bi mogao da se nazove i Novom godinom, jer to jeste praznik svojevrsne obnove, pobede nad smrću i sve ide ka njemu“, dodaje.

Svi ostali praznici imaju svoje značenje u onome što se slavi na Pashu, objašnjava otac Vukašin Milićević.

„Treba naglasiti da se i vaskrsenje proslava svake nedelje i podsetiti na ono što apostol Pavle kaže – ako Hristos nije ustao, uzalud je vera naša“, zaključuje on.

Izvor: N1

Reklame