Vanrdno obraćanje, foto: Glas Zaječara
Reklame

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i Srpske napredne stranke, boravio je juče u Novom Pazaru, iako je proglašeno vanredno stanje, ograničeno kretanja građana, a opšti izbori zakazani prvobitno za 26. april odloženi do daljeg, piše Danas.

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić smatra da Vučić vodi brutalnu funkcionersku kampanju, budući da će kada opasnost od korona pandemije prođe i vanredno stanje bude ukinuto, izbori morati da se nastave tamo gde su stali.

Većina sagovornika Danasa slaže se sa Tadićevom ocenom.

„Vučić pokušava neprekidno da građanima Srbije pošalje poruku kako on lično plaća, nabavlja, kupuje i deli neophodnu medicinsku opremu. Njegova slika ispred kamiona sa respiratorima sastavni je deo priče o zemlji u kojoj postoji jedan neprikosnoveni vođa, otac nacije koji se o svemu pita i koji o svemu odlučuje. Svojim ponašanjem zajedno sa dr Nestorovićem na početku krize, okupljanjem desetina hiljada ljudi u cilju potpisivanja izbornih lista, organizovanjem zbora radnika u Krušiku, kasnim zatvaranjem škola, fakulteta, kafića i restorana i posebno neblagovremenim nabavljanjem testova i druge medicinske opreme Aleksandar Vučić snosi najveći deo odgovornosti za trenutno stanje u Srbiji“, kaže za Danas akademik Dušan Teodorović.

Da je reč o funkcionerskoj kampanji misli i Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli i narodni poslanik.

„Tu bih citirao bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, koji kaže da je to jedna od najbrutalnijih kampanja u novijoj istoriji, bez obzira kako se ta kampanja sada pakovala. Čak i da je početna namera bila drugačija kad je krenula pandemija, sve se pretvorilo u funkcionersku kampanju iako za to u ovom trenutku nema nikakvog opravdanja. Naravno, to će se pravdati namerom predsednika da se građani upozore da treba da se pridržavaju donetih mera“,  kaže za Danas Vukadinović.

Dodaje da se Vučićeva kampanja ogleda u skoro svakodnevnim konferencijama za novinare kojoj je sada pridodato i lično uručivanje respiratora ugroženim građanima i sredinama.

Vukadinović navodi da je jedno moralna podrška građanima u nevolji, a drugo je ovo što radi Vučić.

„Niko, ali doslovno niko od šefova država i vlada u vreme ove pandemije korona virusa u svetu i Evropi ne radi poput Vučića i u tolikoj meri. Iako ne mogu da se zakunem u to, ali mi se čini da to njegovo neprekidno obraćanje građanima i ta funkcionerska kampanja postaje kontraproduktivna i za njega samog“, ističe Vukadinović i napominje da je namera vlasti da ukoliko posledice pandemije ostanu u domenu prihvatljivog da se predsednik Vučić predstavi kao spasilac čitavog naroda, kao pobednik u ratu protiv nevidljivog neprijatelja.

Posebno će se predstaviti kao spasilac penzionera koje su jezgro njegovog biračkog tela.

„Namera mu je da na taj način zacementira svoju podršku ne samo na ovim već i na budućim izborima, naravno samo ako posledice pandemije budu realno prihvatljive. Međutim, može se dogoditi i da mu se to obije o glavu zbog učestalog pojavljivanja i frekvencija obraćanja, ali to je njegova briga“, zaključuje Vukadinović u izjavi za Danas.

Raša Nedeljkov, programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost CRTA, za Danas kaže da se jučerašnji događaj u Novom Pazaru ne može nazvati funkcionerskom kampanjom, već da je to vrhunska neodgovornost i zloupotreba vrlo teške situacije za lično političko promovisanje sa mesta sa kojeg se očekuje najbolji primer odgovornosti u ovim teškim vremenima.

– Uručivanje medicinske opreme Novom Pazaru moralo je da bude bez celog tog pompeznog propagandnog događaja jer se na taj način nepotrebno izlažu riziku, kako visoko rukovodstvo države, koja je u vanrednom stanju i koja se bori sa opasnom bolešću, tako i novinari, piloti, zaposleni u javnom zdravstvu. Taj rizik je neodgovoran. Nije posao predsednika Republike, naročito u vanrednom stanju da raznosi bilo kakvu, makar i vrlo traženu i oskudnu, medicinsku opremu poput respiratora. Odgovornost vlade i predsednika je da građanima u ovim trenucima transparentno ponude i jasno obrazložene odluke koje se donose kako bi se zaštitili građani i njihovo zdravlje. Da se objasne koje politike, i na osnovu kojih programa će se reformisati različiti delovi sistema kako bismo spremni dočekivali izazove kakve imamo danas u Srbiji – objašnjava on.

Prema njegovim rečima, ovu predsednikovu aktivnost čak i ne možemo nazivati funkcionerskom kampanjom jer se taj termin vezuje za aktivnosti koje su tokom kampanje.

– U ovom momentu mi nismo u kampanji već u dramatičnom i vanrednom stanju gde mislim da je čak i korišćenje termina „funkcionerska kampanja“ neprimereno a kamoli sprovoditi aktivnosti koje bi se u kampanji nazivale funkcionerskom kampanjom – ukazuje Nedeljkov.

On dodaje da mu je u pamćenje ostalo urezano izvinjenje koje je kancelarka Nemačke Angela Merkel uputila građanima što uopšte zloupotrebljava svoju poziciju da se vanredno obrati naciji, jer ona to čini izuzetno retko, gotovo nikad.

– A mi u Srbiji imamo situaciju da predsednik Republike tokom vanrednog stanja, kada se ljudima kontinuirano upućuje poziv da ostanu kod kuće, organizuje ovakav događaj – zaključuje Nedeljkov.

Izborni zakoni nisu za vanredno stanje

Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo i jedan od posrednika u dijalogu o izbornim uslovima između vlasti i opozicije, kaže za Danas da su proglašenjem vanrednog stanja sve predizborne aktivnosti obustavljene, tako da se zakoni koji bi obavezivali državne funkcionere prilikom sprovođenja ovakvih kampanja ne odnose na ovaj period.

– Ovde može da se postavi pitanje svrsishodnosti i delotvornosti aktivnosti državnih organa koje se sada sprovode, ali ne iz zakonskog ugla, kako bi bilo da je u toku kampanja. Zato je vrlo teško dati neku ocenu, osim da se u javnosti i medijima postavlja pitanje na koji način se isporučuju sredstva koja se u ovom trenutku kupuju iz državnog budžeta. Da li se građanima na dovoljno jasan način predstavlja da je to nešto što je kupljeno iz budžeta i da to nije pojedinac koji je nešto nabavljao. Po narativu koji sada vidimo, mislim da se ide u potpuno drugom smeru i da se zasluge za nabavku opreme centralizuju, kao i mnoge aktivnosti u zemlji – smatra Antonijević.

On dodaje da je potpuno legitimno postaviti pomenuta pitanja po završetku vanrednog stanja, kako bi se videlo koje mere će biti preduzete da posledice ovakvih aktivnosti ne bi u potpunosti narušile mogućnost ravnopravnog predstavljanja svih političkih stranaka.

– Postavlja se i pitanje bezbednosti aktivnosti državnih funkcionera. Jedno je fizička bezbednost, a drugo bezbednost prilikom obilaska Srbije. Javni funkcioneri se izlažu određenim rizicima i nadam se da se nadležni time bave, te da to imaju u vidu kada procenjuju aktivnosti svakog od državnih funkcionera koji su u ovom trenutku na terenu – ukazuje Antonijević.