Reklame

Sa pijace u Zaječaru kažu da je već počela prodaja paprike za ajvar. Kupuje se i paradajz, dok se kupus kupuje samo za salate, za kiseljenje kažu da je još uvek rano.

Ovih dana sve više građana kupuju paprike, paradajz, za zimnicu. Prodavci kažu da je cena paprike od 80 do 120 dinara, i da se već uveliko kupuje za omiljeni srpski proizvod ajvar.

Skoro smo se približili kraju leta i domaćice počinju da prave planove oko ostavljanja zimnice. Zato smo mi ovog jutra proverili da li je pijaca u Zaječaru spremna sa namirnicama za zimnicu.

Prodavci u gradu na Timoku kažu da je već počela prodaja namirnica za zimnicu, ali da se veća prodaja kao i kupovina očekuje od 1. septembra.

Milojić Bosa, kaže za portal Glas Zaječara, da se paprika uveliko kupuje za zimnicu. Cena varira od kvaliteta paprike.

„Cena paprike je trenutno 100 dinara. Ljudi uveliko kupuju za zimnicu. Što se kupusa tiče, još uvek se ne kupuje za kiseljenje, samo za zimsku rusku salatu“kazala je Bosa.

Što se tiče recepta za dobar ajvar, Bosa je kazala da recep čuva, ali da je dobar ajvar, onaj koji se pravi samo od paprike, i da se ne dodaje ništa drugo.

Prema rečima Nikole Jonovića, prodavci su spremni za prodaju namirnica za zimnicu, ali da se povećana potražnja očekuje tek za desetak dana.

„Počela je polako prodaja paprike. Cena je od 100 do 120 dinara za kilogram. Što se kupusa tiče, još je rano“.kazao je Nikola.

Na kraju jedan recept za dobar ajvar:

Za 10 tegli ajvara potrebno je oko 30 kilograma paprike što je oko 3000 dinara. Potrebno je i 5 kilograma plavog patlidžana što je oko 500 dinara. Zatim je potrebno i litar zejtina koji je prosečno oko 110 dinara, zatim pola kilograma soli kao i malo sirća. Kada se sve sabere za 10 tegli domaćeg ajvara potrebno je izdvojiti oko 4000 dinara.