Foto: Zaječar Online

Ono što je zajedničko za većinu direktora javnih preduzeća i ustanova u Zaječaru, je to da su imenovani kao V.D., umesto da budu izabrani na konkursima kako nalaže zakon. Na ovaj način, na najviše i najodgovornije pozicije dolaze politički birani, lako smenjivi, ali prvenstveno poslušni kadrovi, koji neretko ne ispunjavaju ni osnovne uslove za izbor predviđene zakonom.

Državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković istakla je da je taj resor podneo krivičnu prijavu protiv Milorada Grčića zbog obavljanja funkcije v.d. direktora EPS-a iako mu je istekao mandat. U Zaječaru su skoro svi direktori u V.D. stanju i većina je više od zakonskog maksimuma od godinu dana, na tom mestu.

Posle nekoliko havarija u EPS-u, Grčić je podneo ostavku 12. januara pismom koje je uputio Vladi Republike Srbije, dok ga je Vlada Srbije razrešila dužnosti sa funkcije v. d. direktora JP Elektroprivreda Srbije 18. januara.

Podsećamo da je Grčiću mandat v.d, direktora Elektroprivrede Srbije istekao još u martu 2017. godine i da zakonski posle toga nije mogao da obavlja tu funkciju, a na njoj je bio sve do 12. januara kada je podneo ostavku.

Nevladina organizacija Transparentnost Srbija (TS) saopštila je 15. januara da aktuelni vršilac dužnosti direktora u Elektroprivredi Srbije Milorad Grčić ne može da bude razrešen, ili da podnese ostavku na tu funkciju, jer mu je mandat za to mesto istekao u martu 2017. godine.

„On je gradjanin koji nema ništa veća prava da upravlja najvećim srpskim javnim preduzećem od bilo kog drugog gradjanina, i jedino što može da učini je da prestane da se lažno predstavlja i neosnovano upravlja tim preduzećem“, naveli su iz TS.

Kakva je situacija u Zaječaru

Odbornici Skupštine grada Zaječara imenovali su za v.d. direktora JKP “Vodovod” Zaječar Nikolu Šarčevića, diplomiranog inženjera geologije za hidrogeologiju iz Zaječara, na sednici Skupštine grada Zaječara 15. marta 2019. godine. Kako zakon kaže, njemu je mandat istekao 15. marta 2020. godine, i ako se njegov slučaj uporedi sa Grčevićem, marta 2022. godine biće dve godine kako je Šarčević nezakonito na funkciji V.D. direktora JKP „Vodovod“ u Zaječaru.

Miroslav Stojanović, postavljen je za V.D. direktora Zdravstvenog centra Zaječar u julu 2017. godine. Mandat mu je istekao jula 2018. godine. Jula 2022. godine biće četiri godine kako je na čelu ove zdravstvene ustanove.

Dragana Gogić Rajković je imenovana za V.D. direktora Turističke organizacije u septembru 2020. godine, i ona je na toj funkciji, kako zakon kaže mogla da ostane do septembra 2021, ali evo četvrti mesec od isteka zakonom propisanog roka ona je još uvek direktor.

25.02.2020. godine, na mesto Vice Lalića u Timok održavanje (koji u međuvremenu prelazi na mesto pomoćnika direktora u istom preduzeću, ali dobija i još jednu funkciju – likvidacioni upravnik JP Direkcija za izgradnju) dolazi novi vršilac dužnosti, Ljubiša Trifunović. Njemu je mandat istekao 25. februara 2021. godine. Za mesec dana biće godinu dana kako je i on probio zakonski rok.

Za V.D. direktora JKP “Zaječarparking” 4.juna 2020. godine imenovana je Tanja Rangelov. Njoj je mandat istekao juna 2021. godine, ali ona je još uvek na toj poziciji.

Status vršioca dužnosti način je da se ti direktori drže pod direktnom političkom kontrolom i to na svakodnevnom nivou, jer mogu biti razrešeni bez obrazloženja. Iz tih razloga, nosioci najviših političkih funkcija u našem gradu na mestima vršioca dužnosti direktora čuvaju pojedince kojima je odavno istekao mandat. Ovaj status vršioca dužnosti znači da su sve njihove odluke ništave, počev od rešenja o zapošljavanju, otkazu, premeštanju, pa sve do poslovnih ugovora koji su u nekim slučajevima vredni milione dinara, jer ih donose i potpisuju građani koji se predstavljaju kao direktori iako odavno nisu u tom mandatu. Dakle, oni protivpravno odlučuju o mnogim važnim pitanjima: od zapošljavanja, do itekako vrednih, milionskih ugovora.

Podsećamo, po Zakonu o javnim preduzećima, da bi neko bio izabran za direktora mora da ima najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima koji su povezani sa delatnošću javnog preduzeća, pet godina iskustva na poslovima za koje se zahteva visoko obrazovanje, da poznaje oblast korporativnog upravljanja, da ima iskustvo u organizovanju rada i vođenju poslova, kao i da nije član oragana političke stranke.

Vršioci dužnosti nijedan od ovih uslova ne moraju da ispune. Upravo to bi mogao biti i jedan od razloga za produžavanje „v.d. stanja” u javnim preduzećima i državnoj upravi.

Ko želi da pročita detaljnije šta znači V.D. satus, i koje su obaveze i prava V.D. direktora, može pročitati OVDE.

Gledajući kako je „prošao“ Grčić, protiv koga je podneta krivična prijava zbog obavljanja funkcije v.d. i posle isteka mandata, postavlja se pitanje da li će ista sudbina zadesiti i V.D direktore u Zaječaru.

Reklame