Reklame

Dobra gibanica i ukusne baklave ponos su svake domaćice – ni jedno ni drugo ne može se pripremiti bez kvalitetnih kora.

Kvalitet kora zavisi najpre od kvaliteta brašna od koga se kore pripremaju, ali i od toga kako je testo umešeno, kako je razvučeno i kako je ispečeno – sve to zajedno i još po nešto čini tajni recept za izradu savršenih kora.

Koradžijski dućan u Zaječaru je daleke 1957. godine otvorio Jovanovski Srbislav u Hajduk Veljkovoj ulici. Tada mladi majstor kore je pravio po starinskom receptu: brašno, so i voda – aditiva nije bilo, niti su se koristili.

Svoj dućan preselio je u ulicu Vojvode Mišića 1967. godine, gde se i dan danas proizvode najbolje kore, po starom dobrom receptu. Pored kora, „Garfild i Niksi“ proizvode još i mekice, one bez kojih je zaječarski vašar gotovo nezamisliv, ali i razna peciva.

Milošević Vesna, naša sagovornica, ćerka i naslednica starog majstora podelila je sa nama tajne koradžijskog zanata:

„Kore se proizvode po starom receptu, kao što se nekada radilo, po staroj tehnologiji, bez ikakvih aditiva. Sve je prirodno, što je najbitnije. Kore se proizvode onoliko koliko može da se proda – jer ono što je osnovno jeste da kore uvek budu taze. Pored kora za gibanicu mi proizvodimo još i kore za baklavu. Tehnologija proizvodnje kora za baklavu je nešto drugačija, i trenutno samo naša radnja proizvodi kore za baklavu.

Kore se nekada nisu proizvodile kao danas – i postojale su u Zaječaru četiri koradžijske radnje koje su proizvodile kore. Danas na ovaj način, na malo, kore proizvodimo samo mi. Kore se kod nas još uvek mogu kupiti na merenje, kao nekada. A jedan deo kora pakujemo. Nama je najvažnije da kore koje prodajemo budu taze, jer to je garancija dobrog kvaliteta.“

Zaista, ima nečeg posebnog u korama kupljenim na merenje, one vraćaju u detinjstvo i podsećaju na Zaječar koga više nema.

Ne propustite priliku da uskočite u vremeplov ovog vikenda, uz ukusnu pitu ili baklavu – sigurni smo da se nećete pokajati, jer samo taze kore stvaraju čaroliju u kuhinji.