Foto Arek Socha sa Pixabay

Štrajk glađu ispred Skupštine mogao bi da preraste najmanje u protest i kontraprotest onih koji podržavaju jednu ili drugi stranu. U naelektrisanoj atmosferi koja je na ivici da preraste u novi incident, stari nemaju epilog. Za sada se sukob od petka ispred Skupštine u kome je pocepan sako narodnog poslanika Marjana Rističevića tretira kao prekršaj, piše Insajder.

Krivične prijave nije podnela ni policija ali ni poslanici vladajuće koalicije koji su umesto toga odlučili da štrajkuju glađu kako bi „primorali tužilaštvo da radi svoj posao“.

Za to vreme – u institucijama muk. U MUP-u bez odgovora na pitanje Insajdera zašto policajci tog dana nisu prijavili tužilaštvu sumnju da je počinjeno krivično delo, a nema ni odgovora Republičkog javnog tužioca da li je upućen zahtev za prikupljanje informacija o ovom događaju.

Foto: Srđan Ilić

Ukoliko je u petak ispred Skupštine ipak počinjeno krivično delo koje prisutni policajci nisu prijavili to bi moglo da bude ili nasilničko ponašanje ili nasilje na javnom skupu, a poslanici vladajuće stranke tvrde čak i pokušaj ubistva.

Predsednik poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović rekao je juče ujutru odgovarajući na pitanje Insajdera kako traže da reaguje tužilaštvo, a nisu podneli prijave, da tužilaštvo postupak može da pokrene i po službenoj dužnosti.

Kako tvrdi, štrajkovaće glađu dok tužilaštvo ne preduzme mere za koje smatra da su zakonite.

“Ako oni u toku istrage nađu da ono što se desilo pre dva dana nema obeležje krivičnog dela – super. Ali neka se oglase i kažu bilo šta. Ne možemo da tolerišemo situaciju da tužilaštvo ne reaguje dva dana na činjenicu da je jedan narodni poslanik prebijen na ulazu u Skupštinu“, rekao je sinoć Martinović.

Stefanović i Martinović različito o poslaničkom imunitetu Obradovića

Za razliku od stranačkog kolege i ministra Nebojše Stefanovića koji je naveo da lidera Dveri Boška Obradovića štiti poslanički imunitet i da nije mogao biti uhapšen jer nije zatečen u krivičnom delu za koje je zaprećena kazna veća od pet godina zatvora, Aleksandar Martinović smatra suprotno.

„Ono što je Boško Obradović uradio pre dva dana predstavlja krivično delo za koje je zaprećena kazna duža od 5 godina“, rekao je sinoć na stepenicama Skupštine Martinović, a na potpitanje Insajdera ko je to kvalifikovao dodao je:

„Ovo vam ja kažem kao pravnik“.

Zašto tužilaštvo nije reagovalo na ono što se dogodilo ispred Skupštine u petak, pitali smo i republičku javnu tužiteljku Zagorku Dolovac ali odgovor nije stigao. I u Višem tužilaštvu bez odgovora na pitanje da li su tražili prikupljanje informacija o navedenom događaju.

Na pitanje novinara Insajdera da li je pitao Nebojšu Stefanovića zašto je policija protiv vinovnika ovog događaja podnela prekršajne, a ne krivične prijave, Martinović je večeras odgovorio „verujte mi, nisam nikoga ništa pitao“.

Zašto je policija prijavila prekršaj, a na krivično delo?

Ni MUP ne odgovara na pitanja Insajdera da li su policajci i sa kim u konsultaciji odlučili da učesnike incidenta prekršajno gone pogotovu imajući u vidu činjenicu da se ne može nekome suditi za isto delo dva puta.

To se najbolje vidi na primeru nasilja u Novom Sadu kada su pripadnici Nacionalnog stroja zbog napada na antifašistički skup prvo prekršajno gonjeni zbog čega su kasnije u krivičnom postupku i oslobođeni.

Kako je navedeno u oslobađajućoj presudi lideru Nacionalnog stroja Goranu Davidoviću krivični postupak zbog nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti se i nije mogao ni voditi pošto mu je zbog istog događaja već suđeno u prekršajnom postupku 2007. godine, pod optužbom za remećenje javnog reda i mira.

Predsednica Udruženja tužilaca Srbije: Štrajk glađu direktan pritisak na pravosuđe i tužilaštvo

I dok predstavnici vladajuće stranke smatraju da se štrajkom glađu, kako kažu, bore da pravosudne institucije počnu da rade svoj posao predsednica Udruženja javnih tužilaca Srbije Lidija Komlen Nikolić smatra da je u pitanju direktan pritisak.

Pritisak je, dodaje, i kada šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović kaže da su „tužioci Đilasovi”, a kako navodi, danas je i predsednica Skupštine Maja Gojković dala izjavu kojom je izvršila pritisak na tužilaštvo.

Podsetimo, Gojković je rekla da je „tužilaštvo nezavisno i ne zna zašto su se sakrili u neku mišiju rupu i ne smeju da kažu – ni ovo ni ono”, jer je po njenoj oceni, lider Dveri Boško Obradović počinio krivično delo napadom na poslanika Marijana Ristićevića.

„Drago mi je što predsednica Skupštine misli da je tužilaštvo nezavisno iako Ustav kaže nešto sasvim drugačije. Nadam se da će u budućim Ustavnim amandmanima tužilaštvo zaista biti ustrojeno kao nezavisan državni organ”, navodi Komlen Nikolić u odgovoru Insajderu.

Državno veće tužilaštva, koje do danas nije reagovalo na dešavanja ispred Skupštine i optužbe poslanika vladajuće stranke, prema rečima predsednice Udruženja javnih tužilaca Srbije, ima prostor da reaguje.

„Ne samo da ima prostora da reaguje Državno veće tužilaca, već ima prostora da reaguje i Poverenik za samostalnost. Postoji samo jedan mali problem, mandat Poverenika je istekao, a nijedna sednica Državnog veća tužilaca nije zakazana za vreme vanrednog stanja iako su članovi DVT to tražili od predsednice DVT i Republičkog javnog tužioca”, objašnjava ona.

Kako dodaje, nada se da će u ovoj situaciji sednica biti zakazana s obzirom na to da je Državno veće tužilaca telo zaduženo za zaštitu i očuvanje samostalnosti tužilaštva.

Izvor: Insajder

Reklame