Reklame

Da li su građani Zaječara suviše ozbiljno shvatili vrednosti tolerancije, pa ga onako “s merak” preterali, i kao po običaju otišli u krajnost? Ili su možda frižideri puni, i evo ima već mesec dana kako je legala 13. plata, pa po uzoru na “razvijene demokratije” i ne znamo ko nama vlada, te je čak i nepristojno govoriti o politici, i nedolično za emancipovanog građanina.

Na našu žalost, ipak su po sredi drugi razlozi, loše ocene iz istorije i matematike, i samopouzdanje zeca, pa olako za litar zejtina vlast pozajmimo prvom Šojiću koji naiđe( ili se vrati).

Ondašnja i sadašnja istorija i prosta matematika kažu da je jedan isti lik već bio na vlasti osam godina, sada će sedeti četiri, što će reći, kad sabere, da je to ukupno dvanaest godina. Mislim, da je najbolje da se ukine glasanje te da isti sedi gde je sada doživtno, jer nam verovatno on mer(k)a.

Elem, vazda je bilo i biće da će na njegovo mesto doći isti ili pak slične moralne konsitucije, sa njim i slična (“namirena“) opozicija koja je vazda želela ili njegovo mesto ili još više od onog što trenutno ima. I to kakva opozicija? Kvazi opozicija koja se zamera poziciji taman toliko da ne dovede u pitanje svoj deo kolača. Kako se njihova politička borba svodi na gore navedeno, nama će ostati svaki šesti lokal koji radi i nekako opstaje na lokalnom tržištu (ovi između su naravno dati na izdavanje, neuspešno), pingvin i iglo da nam pred Novu godinu skreću pažnju sa bede i siromaštva i sl. Ove godine nikad više ljudi nije izlašlo na ulice da prodaje badnjak, jer su im novčanici verovatno puni.

Elem, ideja ove male analize nase sjajne lokalne političke scene nije htenje autora da bude teatralan i mnogo pametan, da isproziva isto sto i drugi i ponudi već viđeno (pročitano)…autor je jako mlad i i te kako brine za svoju tako neizvesnu budućnost jer se crvena linija njegovih sugrađana nikako ne javlja ili bar ne u meri u kojoj se javlja samom autoru …

Da li pred spavanje brinemo o budućnosti nase dece, dece naše dece…?

Politika se uvek uvek tiče svakodnevnih problema, od toga da ako je mom komšiji pukla cev, te voda ugrožava i moj zid, ili nam zgrada smrdi jer ne marimo i ne možemo da se organizujemo kako bi rešili problem bilo koje vrste i kako bi nam bilo dobro, na širem planu je isto.

Ne može NAM biti dobro ako se samo uklapamo u racionalizaciju najjednostavnije vrste: ,,Ma čuti, može i gore“. Za one na vlasti važi slično, ma neka vlasti ,, kraduckaju“ (kao i sve, jer su moć i vlast vazda bile najbolje sredstvo za to), ali brate, napravi prvo održivu egzistenciju grada i svojig (su)građana, pa ti se za to kraduckanje neće zameriti sigurno.

Nemojte da se vodimo onom: ,,Ko izađe poslednji neka ugasi svetlo“ ili pak, još gore, da pingvin i iglo budu oni koji će poslednji ostati i svetleti u mraku, jer, ne traže ni vodu ni lebac…

Nada Boljić