Posle poverenice za ravnopravnost Brankice Janković i članova vladinog Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona juče se i Srpska akademija nauka (SANU) izjasnila protiv predloga Svetog arhijerejskog sinoda SPC da se na Vaskrs u nedelju 19. aprila dozvoli vernicima da prisustvuju liturgiji tako što bi im se omogućila sloboda kretanja od pet do deset časova, piše Danas.

„Uz iskreno poštovanje prema Sinodu SPC i verskim osećanjima i potrebama građana Srbije, a na osnovu dobijenog stava Odeljenja medicinskih nauka Srpske akademije nauka i umetnosti, Izvršni odbor SANU smatra da je u ovom teškom trenutku pandemije najracionalnije postupanje ono koje je usklađeno i zasnovano na poštovanju stavova i preporuka naših i svetskih medicinskih stručnjaka“, saopšteno je iz Akademije pošto je najavljeno da će predlog Sinoda biti tema susreta predsednika i premijera Srbije Aleksandra Vučića i Ane Brnabić.

Iako su pojedini crkveni krugovi iznenađeni stavom SANU, u vrhu SPC niko juče nije želeo da zvanično komentariše to što je Akademija „minirala“ Sinod.

Tačku na „i“ posle SANU juče je stavio glavni državni epidemiolog Predrag Kon tvrdnjom da sinodska molba „potpuno negira sve dosadašnje pokušaje da se spasu životi“.

Pre nego što je Kon saopštio da je „duboko pogođen“ stavom Sinoda, Informativna služba SPC objavila je juče Vaskršnju poslanicu Svetoga arhijerejskog sabora SPC, čiji je prvi potpisnik patrijarh Irinej. U njoj se sveštenstvo, monaštvo i vernici istovremeno pozivaju da „podrže programe nadležnih zdravstvenih, sanitarnih i državnih institucija koje ulažu napore kako bi nas zaštitile od zaraze“, ali i da „učestvuju redovno i aktivno u svetoj Liturgiji, kaju se za svoje grehe i vode računa o svome zdravlju i zdravlju drugih“.

„Ovogodišnji Vaskrs dočekujemo i slavimo u teškim uslovima, u nevoljama u kakvima smo ga retko kad u prošlosti dočekivali i slavili. Živimo u danima pandemije koja je iznenada zadesila čovečanstvo. Čitav svet je zahvaćen i ugrožen jednim virusom. Da li će gordi i sebični čovek današnjice izvući ikakav zaključak iz te činjenice? Ili će i dalje, bez pokajanja i bez ljubavi, istrajavati na samoubilačkom projektu stvaranja svog lažnog ovozemaljskog raja u kojem nema mesta ni za Boga ni za čoveka kao bogoliko, duhovno biće? Našavši se u ovakvim nevoljama, moramo učiniti sve da sebi i drugima pomognemo, da razumemo i podržimo napore i programe nadležnih zdravstvenih, sanitarnih i državnih institucija koje ulažu napore kako bi nas zaštitile od zaraze. Možda nam to trenutno teško pada, ali sve što je na opštu korist moramo prihvatiti i podržati, a sebe i svoje ponašanje tome podrediti. Iznad svega, molimo se Gospodu Bogu da nas izbavi od ove epidemije i sličnih opasnosti! Molimo se Bogu, učestvujmo redovno i aktivno u svetoj Liturgiji, kajmo se za svoje grehe i vodimo računa o svome zdravlju i zdravlju drugih! Ovo je prilika da dobro razmislimo sami o sebi i o čitavom svetu“, navodi se, između ostalog, u Vaskršnjoj poslanici SPC.

Predsednik i premijer Srbije do zatvaranja ovog izdanja našeg lista nisu se zvanično izjasnili o predlogu Sinoda SPC.

U pojedinim crkvenim krugovima spekuliše se da je reč o programiranoj „akciji“, sa poznatim rezultatom, koja bi trebalo da „crkvenu vladu“ i patrijarha Irineja oslobodi optužbi i pritiska dela vernika, sveštenstva i pojedinih pravoslavnih intelektualnih krugova, koji smatraju da su striktnim sprovođenjem preporuka Vlade Srbije ugroženi ne samo njihova verska prava garantovana Ustavom, nego i samo učenje Crkve.

Pošto su se pre Vučića izjasnili državni službenici, struka i SANU, u crkvenim krugovima malo je ko juče očekivao prihvatanje sinodskog predloga. Čak se spekulisalo i o produženju policijskog časa od četvrtka do utorka.

Pojedini beogradski mediji tvrde da je zahtev Sinoda „iznenađenje“, jer je došao posle navodnog Vučićevog razgovora sa patrijarhom Irinejem, inače predsedavajućim „crkvene vlade“.

Oni su se navodno saglasili da se verska prava na Vaskrs ostvare kroz TV prenose, a Vučić je, navodno, na osnovu tog razgovora, izjavio da će „građani Uskrs proslaviti u srcima, zatvoreni u kuće i stanove“.

Albanski mediji protiv crkvenih zvona u Prištini

Eparhija raško-prizrenska, u čijim su hramovima kao vid borbe protiv korone uvedene dodatne molitve i učestalo zvonjenje crkvenih zvona, našla se na udaru medija na albanskom jeziku, koji tvrde da se „SPC u Prištini protiv kovida 19 bori nepotvrđenim, primitivnim i provokativnim ruskim modelom“. Kosovska novinska agencija Kosovapres, kao i RTK, Gazeta Ekspres, Telegrafi, Bota Sot, Kosovarja Meidji tvrde da su građani u susedstvu crkve u Prištini navodno „uznemireni bukom“ koju stvaraju zvona. Iz ERP je saopšteno da ovakvi stavovi „prevazilaze najpristojnije granice profesionalnog novinarstva i predstavljaju targetiranje SPC na KiM, koja tu vekovima postoji“.