Foto: pixabay / Pavlofox
Reklame

U sklopu realizacije projekta „CodeHide“, koji se sprovodi pod pokroviteljstvom Zaječarske inicijative, fondacije „Iskorak“ i fonda „National Endowment for Democracy“ predstavljen je još jedan mural.

Mural pod nazivom „Mehanizam“, čiji je autor Ivan Andrijašević, a koji se nalazi u ulici Kneginje Ljubice, svetlost dana ugledao je juče.

Foto: CodeHide

Motiv za oslikavanje ovog murala otkrili su članovi neformalne grupe koja stoji iza realizacije ovog projekta u svom saopštenju za javnost:

Ovdašnje tumačenje i primena kapitalističkih principa ekonomskog organizovanja doveli su do kreiranja takozvanog ’’mehanizma’’ koji čini da se društvo, u najširem smislu, sve više raslojava, odnosno da se jaz između bogatih i siromašnih povećava sa protokom vremena.

Takođe je evidentna i činjenica da se bogatstvo bogatih, delom, temelji i na iskorišćavanju radne snage iz društveno-ekonomski najugroženijih slojeva građanstva, pod jeftinim izgovorom da se to čini u cilju smanjenja nezaposlenosti i poboljšanja ostalih ekonomskih parametara na makro nivou. Svedoci smo da kapitalizam u ovoj formi može uistinu postati zver ukoliko se tržišna utakmica kontinuirano odvija bez arbitara.

Stoga, ovaj mural tendenciozno predstavlja ovu situaciju na najbanalniji način, prvenstveno u cilju amplifikacije osnovne poruke, ali i pozivanja na kolektivni otpor tom ’’mehanizmu’’.  Zarad budućih pokolenja.