Foto: Pixabay / Rainer_Maiores

Članu Vladine komisije za ispitivanje postupaka državnih organa u rasvetljavanju prijavljenih slučajeva nestalih beba u Srbiji, Radiši Pavloviću iz Kragujevca, određena je dvadesetčetvoročasovna policijska zaštita.

Pavlović koji je i predsednik udruženja “Za istinu i pravdu o bebama”, rekao je agenciji Beta da je pod policijskom zaštitom od subote pre podne, po naredbi tužioca, a zbog učestalih pretnji smrću koje dobija telefonom i slučajeva sabotaže na automobilu. On tvrdi da su pretnje učestale zbog toga što je udruženje intenziviralo aktivnosti u rasvetljavanju slučajeva nestale dece i pronalaženju odgovornih pojedinaca, u čemu se došlo do, kako je rekao, “vrlo konkretnih saznanja”.

“Došli smo do tragova na osnovu kojih osnovano sumnjamo da su u krađu beba umešani pojedinci iz bivšeg sistema Državne bezbednosti. Tvrdim, takođe, da ova služba iz bivšeg komunističkog režima ima podatke za više od 50 odsto otetih beba u Srbiji”, rekao je Pavlović.

Prema njegovim rečima, Udruženju “Za istinu i pravdu o bebama” prijave o nestanku beba podnelo je oko 2.000 ljudi. Procenjuje se da je u Srbiji od pedesetih godina prošlog veka nestalo oko 10.000 beba, a o slučaju nestalih beba pisao je i Istinomer.

Podsetimo, Komitet ministara Saveta Evrope početkom juna ove godine razmatrao je u Strazburu dokle je Srbija stigla u izvršenju presude Evropskog suda za ljudska prava o “nestalim bebama”. Savet Evrope više puta je pozivao Srbiju da hitno usvoji zakon o nestalim bebama kako bi se rasvetlila sudbina dece koja su navodno nestala iz srpskih porodilišta, a poslednji put to je učinio u martu.

“Srbija mora da preduzme sve mere za uspostavljanje mehanizma koji će omogućiti pojedinačna obeštećenja svim roditeljima čije su bebe nestale iz porodilišta u Srbiji“, saopštio je tada Savet Evrope i konstatovao da je Vlada Srbije 8. marta odobrila nacrt zakona.

Poslednje obaveštenje koje su srpske vlasti poslale SE bilo je uveravanje da će poseban zakon o nestalim bebama biti usvojen do juna, ali se to nije dogodilo. Nacrt ovog zakona upućen je Skupštini Srbije na usvajanje sredinom marta, praktično istog dana kada je bio rok da srpske vlasti podnesu izveštaj Savetu Evrope o napretku koji su ostvarili po ovom pitanju. U istom izveštaju, Srbija je navela da je

Osnovni sud u Kikindi doneo prvu presudu za isplatu odštete od 10.000 evra roditeljima „nestalih beba“ , koja u tom trenutku još nije bila pravosnažna.

U međuvremenu je, prema pisanju lista Danas, ta presuda poslata na reviziju Vrhovnom kasacionom sudu na zahtev Državnog pravobranilaštva. Presuda je, navodi se, poslata na reviziju nakon što je Apelacioni sud u Novom Sadu odbio žalbu pravobranilaštva na prvostepenu presudu. Inače, prvostepena presuda Osnovnog suda iz Kikinde istovetna je presudi Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. godine u korist Zorice Jovanović protiv Srbije.

Tom presudom Srbiji je naloženo da reši pitanje nestalih beba, kao i da Zorici Jovanović isplati 10.000 evra odštete i sudske troškove i obezbedi informacije o sudbini njenog novorođenčeta koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji pre više od 30 godina.

Rok za izvršenje presude bio je 9. oktobar 2014. godine, a isti model primenjivaće se na više stotina slučajeva nestanka beba iz porodilišta u Srbiji. Podsetimo, Srbija, prema članu 46. Evropske konvencije o ljudskim pravima, ima obavezu da izvršava presude Suda u Strazburu, a u suprotnom bi mogla da se suoči sa sankcijama ili suspenzijom pojedinih prava u SE.

Izvor: ISTINOMER

Reklame