Članovi  “Dečijeg centra“  boravili su na Kosovu i Metohiji od petka do nedelje(14-16.06.), gde su u Štrpcu na festivalu “Biberče“ 15.juna odigrali premijerno predstavu “Raspevani svinjar“.

U domu kulture „Sveti Sava“ u Štrpcu održan je šesti po redu festival  dečijeg stvaralaštva „Biberče“, u organizaciji Teatra „Geto“ iz Gračanice.

U sklopu festivala svakodnevne su bile i radionice koje su vodili dramski, muzički i baletski pedagozi. Profesorka džez baleta Marija Marković i perkusionista Vladimir Petković održali su radionicu “Da li ti znaš za neki drugi ritam“, u kojoj je učestvovalo tridesetoro dece.

Mališani su bili prezadovoljni radionicom i pozvali profesorku Mariju da ih svake nedelje podučava baletom. Marija nije krila svoje oduševljenje jer su na radionici prisustvovali i dečaci.

„Posle dužeg vremena zaista sam srećna što sam bila u prilici da imam i dečake koji su se zainteresovali za balet što je zaista fenomenalno.-rekla nam je Marija.

Radili smo vežbe vezane za ritam i kretanje u različitim nivoima prostora gde su deca radila na ritam perkusionih instrumenata a ne uz tehničku pratnju tj muziku.

Radili su osnove iz klasičnog baleta, tipa baletske pozicije i osnovne elemente tj korake kao i deo koreogragije(džez balet) na Malu Sirenu ( Under the sea), mjuzikl za decu.

Ove godine su radionice podrazumevale učenje o scenskom pokretu, igri, muzici u pozorišnom komadu-rekla je Marija.

Ni deca nisu krila oduševljenje:

„Bilo je mnogo lepo, mnogo sam toga naučila. Igrali smo, pevali, naučili nove koreografije. Volela bi da nastavim da idem na balet. Imali smo divnu učiteljicu koja nas je naučila osnovnim koracima baleta a najviše mi se svidelo kada smo radili koreografiju“, rekla je devetogodišnja Simona.

Nakon radionice glumci Dečijeg centra odigrali su premijerno predstavu „Raspevani svinjar“, koja govori o zabranjenoj ljubavi kao i o besmislenoj i neutemeljenoj mržnji.

Članovi dečijeg centra su u nedelju sa svojim prijateljima sa Kosova obišli i prelepu Brezovicu.