Foto: Pixabay / StockSnap
Reklame

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević najavio je smenjivanje direktora više od 30 osnovnih i srednjih škola u Srbiji zbog nepotizma, primanja mita, skrivanja imovine ili zbog toga što su na bilo koji drugi način prekršili zakon.

U izjavi za „Večernje novosti“, Šarčević je rekao da će na osnovu preporuke Agencije za borbu protiv korupcije biti smenjeno više direktora osnovnih i srednjih škola, ali i predškolskih ustanova i visokih škola iz Niša, Pirota, Vršca, Leskovca, Prokuplja, Novog Pazara, Zaječara, Bujanovca i drugih gradova i sela iz svih delova Srbije.

Preporuke Agencije se već primenjuju, a činiće se to i dalje.

Neki direktori su već smenjeni a ni ostali neće ostati na čelu škola, ako se ispostavi da su prekrišili zakon – rekao je Šarčević.

On je, međutim dodao da u nekim slučajevima ministarstvo nije poslušalo savet Agencije, jer se, kako je rekao, „oni rigidno drže pravila“, a on svaki slučaj gleda pojedinačno.

U tom kontekstu, on je pomenuo slučaj direktora jedne škole u Prijepolju čije je smenjivanje tražila Agencija jer je za nastavnika fizike primio svog sina.

Ali, u tom slučaju, njegov je sin bio jedini kandidat, tako da šta je trebalo da radi, da ostavi školu bez nastavnika fizike?

– Čak i u situacijama gde ima više kandidata, a izabran je ona koji je u srodstvu s direktorom, neće biti posledica, ako je taj kandidat bio zaista najbolji – rekao je ministar.

On je još rekao da je važno to što direktori po novom zakonu, ako naprave ozbiljan prekršaj, odmah ostaju bez licence i više neće moći da rade taj posao ni u jednoj školi.

Izvor: OK Radio, Večernje novosti