Foto: freepic

Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) naveo je danas da je Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) sklopio sporazume u julu u vrednosti od oko 58 miliona dinara za nabavke PCR testova na korona virus i reagenasa za PCR sa firmom „Second Cycle“ koju, kako su naveli iz CINS-a, njihovi novinari nisu uspeli da kontaktiraju jer je u medjuvremenu promenila adresu.

CINS navodi da je 10. jula traženo da se nabave PCR testovi i reagensi za PCR a potom i 13. jula takodje PCR testovi i potrošni materijal za uredjaj za analizu, dok su obe nabavke sprovedene bez objavljivanja javnog poziva.

Kriterijum za dodelu okvirnog sporazuma bila je najpovoljnija cena, navodi se u dokumentaciji objavljenoj na Portalu javnih nabavki.

„Istog dana kada je dobio zahteve od svog sektora, RFZO je sklopio sporazume. Za reagense u prvoj i PCR testove u drugoj nabavci ponudu je dala jedna firma, ‘Second Cycle d.o.o.’ iz Beograda, pa su tako za tu robu sa njima sklopljeni sporazumi vredni ukupno oko 58 miliona dinara. Medjutim na adresi na kojoj je firma bila registrovana prilikom dodele sporazuma, Braće Jugovića 6, nje nije bilo“, navodi se na sajtu CINS-a.

Prema njihovim navodima, novinarka CINS-a je 6. avgusta otišla na tu adresu gde je zatekla starog vlasnika te firme Lazara Djurovića, koji je bio vlasnik od osnivanja 2018. do proglašenja vanrednog stanja u Srbiji zbog korona virusa u martu 2020. godine.

Na pitanje da li se tu nalazi „Second Cycle“, Djurović je rekao da prima poštu za njih ali nije znao kontakt telefon sadašnje vlasnice, nekadašnja odbornica Socijalističke partije Srbije u Mionici Dragane Zeman.

Pet dana nakon razgovora novinarke CINS-a sa Djurovićem, „Second Cycle“ je podneo zahtev i promenio adresu u Agenciji za privredne registre.

„Ni u novim poslovnim prostorijama u okviru hotela Mona Plaza u Beogradu ih nije bilo, ali nam je na recepciji potvrdjeno da su ih iznajmili“, navodi CINS.

Dodaje se da RFZO nije odgovorio na njihova pitanja u vezi sa tim nabavkama.

„Second Cycle“ je u junu u Agenciji za privredne registre registrovala novi internet portal, pa umesto sajta hensecondcycle.com na kom se navodi da je Second Cycle „tim profesionalaca koji su posvećeni tome da proizvodnja jaja bude još profitabilnija“, zvaničan portal postaje scc-lab.com.

„Mi smo distributer biomedicinskih proizvoda i pružalac konsultantskih usluga. SCC-Lab je prisutan u srednjoj i istočnoj Evropi i sada otvaramo svoju prvu podružnicu u Srbiji“, navodi se na njihovom novom sajtu.

CINS je pokušao da sa firmom stupi u kontakt i pozivom na broj telefona naveden u registru, nakon čega su upućeni na pisanje mejlom na koje, kako navode, nisu dobili odgovor.

Doskorašnji vlasnik firme Djurović kazao je za CINS da ta firma ima dve delatnosti koje sve vreme idu paralelno.

„Sve je to neka vrsta, da kažem, tih medicinskih proizvoda, samo što je ovo u poljoprivredi, a ovo za ljude“, kazao je on i dodao da je u oblasti farmi jaja reč o patentu o kom ne sme da priča.

Izvor: Beta

Reklame