Foto: EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Više od 60 respiratora u Srbiji se ne koristi, dok je broj onih koji se koriste veći od 950, pokazuju podaci Batuta do kojih je juče došao CINS.

U odnosu na broj stanovnika, ove medicinske opreme, potrebne u trenucima širenja virusa COVID-19, najviše ima u Južnobačkom i Beogradskom okrugu, dok ih je najmanje u Rasinskom, Jablaničkom i Mačvanskom, rezultati su istraživanja CINS-a.

Od svih mesta u Srbiji, najviše respiratora ima glavni grad, zatim Novi Sad, Sremska Kamenica, Niš i Kragujevac.

Među zdravstvenim ustanovama Urgentni centar Kliničkog centra Srbije (KCS) poseduje najviše respiratora – 66. Centar za anesteziologiju i reanimatologiju KCS raspolaže sa 47, dok Urgentni centar u Novom Sadu ima 40 respiratora. Slede Institut za majku i dete „Dr Vukan Čupić”, Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici i Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje. Ostale zdravstvene ustanove nemaju više od 30 respiratora.

Inače, Ministarstvo zdravlja raspisalo je hitnu javnu nabavku 15 respiratora, koji će biti dostavljeni Kliničkom centru Srbije i drugim zdravstvenim ustanovama u zavisnosti od širenja korona virusa.

Izvor: CINS, Danas