Foto: Pixabay

Sok od celera je pravo malo bogatstvo minerala i vitamina, a ima i lekovita svojstva koja nisu zanemarljiva. Svež sok od celera je najbolje piti u kombinaciji sa šargarepom i drugim povrćem i voćem, ali može i sam celer, naravno ceđen na sokovnik. Poznat je kao prirodni lek za visok pritisak, mada je po tom pitanju u senci belog luka, iako je isto delotvoran. Osim toga prednost je što nema neprijatnog zadaha kao kod belog luka. Međutim zdravstvene koristi celera su mnogo šire, a ne samo za snižavanje pritiska.

Lekovitost celera

Celer je od davnina poznat kao lek za snižavanje pritiska. U nekim novijim istraživanjima pokazalo se da je efikasan u borbi protiv raka, posebno kada se kombinuje sok od celera i šargarepe. Kada se kombinuju sok od celera i limuna to je dobro protiv prehlade. Zdravstvene koristi celera:

– Zbog sadržaja minerala održava ph balans u organizmu, odnosno neutrališe kiselinu
– Celer rashlađuje organizam, odnosno utiče na normalizaciju temperature tela. Zato se tokom leta savetuje, da ujutru treba popiti čašu sveže napravljenog soka od celera.
– Za sportiste celerov sok je odličan, posebno nakon treninga, jer deluje kao tonik. Hidrira telo, zamenjuje potrošene elektrolite i nadoknađuje neophodne minerale
– Sok od celera je prirodni diuretik i laksativ
– Celer snižava ukupan holesterol i loš holesterol
– Snižava pritisak za nedelju dana, ako se pije svakodnevno. Pije se jednu nedelju, pa se ne pije tri nedelje i sve tako
– Smatra se da je koristan ovaj napitak i kod nesanice
– Celer je afrodizijak, pa povećava seksualni nagon
– Pozitivno deluje na regulisanje menstrualnog ciklusa
– Dobar je za mršavljenje, jer utoli želju za slatkišima i prekomernim količinama hrane
– Koristan je za bubrege i mokraćne puteve, sprečava nastanak kamenca
– Olašava probleme kod upala kao što su reumatoidni arthritis, giht, bronhitis, astma
– Celer je koristan i za dijabetičare

Moguće je da postoji kod nekoga i preosetljivost na celer, koja se manifestuje kao alergija na koži, a nekima koji imaju već nizak pritisak može da bude još niži. Sve to navodi na opreznost kada se koristi celer i na praćenje situacije, odnosno da li vam celer prija ili ne.

Svežina celera

Sok od celera može da se pravi od korena i od stabljike celera. Stabljika celera je sklona brzoj dehidraciji i kvarenju, ako se čuva na sobnoj temperaturi. Potrebno ju je čuvati u frižideru u kesi ili kutiji, a najbolje je što pre potrošiti, dok je sveža. Kad kupujete celer izbegavajte onaj sa požutelim i uvenulim stabljikama. U stabljikama je znatno više vitamina C nego u korenu. Koren treba da bude neoštećen svetlo zelen ili beo i sa svežim listovima, da bi se smatrao zdravim. Ako nije svež, ako je potamneo, oštećen onda može da sadrži manje korisnih, pa čak i štetne sastojke. Može se čuvati do nedelju dana u frižideru.

Celer nutritivna vrednost i kalorije

Zaista značajne količine vitamina i minerala su u ovom povrću. Ima dosta C vitamina posebno u stabljikama, zatim A vitamina i gotovo svih vitamina B kompleksa. Od minerala najviše je kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, fosfora, natrijuma. Sadrži dosta ugljenih hidrata, nešto belančevina i vrlo malo masti. 100 grama svežeg celera sadrži oko 8 kcal.

Izvor: Lekovite Biljke