Zaječarski izviđači ove jeseni, svakog vikenda, organizuju akcije i realizuju svoj program vaspitanja dece kroz realizaciju izviđačkog programa, boravkom u prirodi. U septembru i oktobru vremenski uslovi su bili idealni i članovi odreda izviđača ,,Đorđe Simeonović“ iskoristili su i obišli jedno etno selo u blizini Zaječara, organizovali izviđačke igre povodom Hajduk Veljkovih dana, više puta boravili na Grliškom jezeru, posetili Vanjin jaz i sproveli još niz akcija na kojima su uvežbavali svoje izviđačke veštine.

Minulog vikenda, pedestak članova odreda provelo je u blizini sela Zlot u planinarskom domu Belejevina. Na toj lokaciji zaječarski izviđači su uz pomoć članova radio kluba Zaječar učestvovali u akciji (Jamborre On The Air – Jamboree On The Internet).

  U ovoj akciji skauti širom sveta su tokom vikenda uspostavljali veze sa ostalim vršnjacima gde god se oni nalazili na planeti. Korišćene su Internet tehnologije (IRC Chat, Skype…) ali i neki od najstarijih načina uspostavljanja veza kao što je kontakt na kratkim talasima korišćenjem radio amaterskih stanica. 

Uz pomoć članova kluba radio amatera iz Zaječara (YU1ACR) putem radio veze, uspostavljen je kontakt sa skautima u Italiji, Francuskoj i drugim zemljama. 

Bilo je dovoljno vremena i za obilazak Lazareve pećine, upoznavanje sa meštanima i radom lokalnih gazdinstava pa čak i za prilično naporan uspon na obližnji vidikovac. Nakon svih ovih aktivnosti, nastavili su sa kontaktiranjem ostalih skauta preko radio talasa.

U narednom periodu, sve dok vremenski uslovi dozvole, planirano je još ovakvih izleta.

Ovakav zgusnuti program izviđačkog odreda ,,Đorđe Simeonović“ realizuje se sa novim mladim članovima pčelicama, poletarcima i mladim izviđačima, koji su željni ovakvih aktivnosti. 

Najveći podsticaj ovakvom dobrom radu dalo je nekoliko bračnih parova dugogodišnjih izviđača koji su se ponovo aktivirali u organizaciji i danas svoju decu uče izviđaštvu. 

U stvarnosti se opet potvrdila priča da se izviđaštvo ,,prenosi s kolena na koleno“, što daje garanciju da će se mlade generacije kroz izviđaštvo učiti zdravom životu i kroz boravak u prirodi brinuti o njenoj zaštiti i očuvanju.

Reklame