Foto: screenshot n1

Za učešće u programu „Moja prva plata“, koji ima za cilj da 10.000 mladih stekne prvo radno iskustvo i lakše nadju trajno zaposlenje, do sada se prijavilo 108 firmi, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i pozvala i druge kompanije da se uključe u ovaj program.

„Kompanije za učešće u programu mogu da se prijavljuju do 25. septembra, a od 1. do 15. oktobra će se prijavljivati mladi“, kazala je Brnabić za TV Pink.

Podsetila je da država iz budžeta u projekat ulaže dve milijarde dinara.

Kako je ranije saopšteno, poslodavci koji su zainteresovani za učešće u programu, objavljivaće konkretne radne pozicije na Portalu Moja prva plata do 25. septembra, a zatim će od 1. do 15. oktobra svi zainteresovani kandidati moći da konkurišu na neku od pozicija.

Nezaposlenim mladima do 30 godina sa završenim srednjim obrazovanjem obezbedjena je, tokom devet meseci trajanja programa, mesečna novčana naknada u iznosu od 20.000 dinara, dok za one sa završenim visokim obrazovanjem naknada iznosi 24.000 dinara.

Sredstva će biti isplaćivana direktno mladima koji su uklučeni u program, preko Nacionalne službe za zapošljavanje, a pored iznosa koji isplaćuje država, poslodavci će mooći da isplate i dodatna sredstva.

Brnabić: Napadaju Telekom da bi konkurenciji obezbedili monopol na tržištu

Premijerka Srbija Ana Brnabić ocenila je danas da napadi predstavnika opozicije na poslovanje Telekoma dolaze kao posledica njihove želje da unište tu firmu kako bi ponovo obezbedili konkurenciji da uspostavi monopol.
Premijerka je za televiziju Pink rekla da je u vreme prethodne vlasti kompanija SBB formirana i jačala „na grbači Telekoma“ i da je to, naknadno, bilo legalizovano uz podršku tadašnje Vlade Srbije.

„Možemo mi sada da se pravimo ludi, važi. Ali što sada tužilaštvo ne reaguje? Pa zato što su sve to legalizovali kada su bili na vlasti“, rekla je ona.

Brnabić je dodala da je Telekom pokrenuo ozbiljan investicioni ciklus u kojem je delimično sustigao SBB.

„I onda vi krećete, iz sopstvenog interesa, kao političari da napadate Telekom da bi ga uništili i da bi ponovo neko bio monopolista. To je klasično uništavanje javnog dobra gradjana za privatni interes jedne kompanije koju ste napravili i legalizovali dok ste bili na vlasti. Ali ni to vam nije bilo dovoljno, nego dajte ponovo da zgazimo Telekom“, rekla je ona.

Premijerka je rekla da Telekom danas ima 15.000 novih korisnika na dnevnom nivou i da je to dobro jer je to sve novi prihod za gradjane.

„Je li to dobro ili loše za gradjane? Ja mislim da je dobro. Možda je loše za Dragana Djilasa ili Mariniku Tepić, koja se detonira svaki dan“, rekla je ona.

Kometarišući optužbe da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić sprema da prizna nezavisnost Kosova, Brnabić je rekla da o tome neprestano sluša još od 2017. godine a da je on uspeo da vrati na pregovarački sto pitanje za koje su svi mislili da je zatvoreno.

Premijerka je takodje kritikovala optužbe da je Vlada Srbije za novac koji je dala za izgradnju Hrama svetog Save mogla da izgradi još jednu kliniku poput one u Tiršovoj ulici u Beogradu.

„Vi pričate o Tiršovoj?! A Djilas i njegova stranka, i svi koji su 10 godina jahali Srbiju, kada smo zaključili njihovo jahanje su imali 700 miliona evra a mi gradjani nismo imali ništa. Grešim! Imali smo ozbiljan minus u kasi, ozbiljan minus. I zato smo smanjivali plate i penzije. Vi na Tiršovoj niste uspeli da promenite prozore, pa je bila promaja. I fasadu. Odakle vam obraz da pričate o Tiršovoj?“, rekla je ona.


Brnabić: Tužilaštvo da reaguje na lažne afere koje plasiraju Djilas i Tepić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić apelovala je danas na tužilaštvo da reaguje povodom, kako je rekla, svake od lažnih afera koje plasiraju Dragan Djilas, Marinika Tepić „i ostali iz Stranke slobode i pravde i Ujedinjene opozicije“.

Ona je ocenila da „svaka od bezočnih laži“ poput navoda o korupciji pri izvozu oružja, o Telekomu Srbija, navoda o naseljavanju migranata i o uzgajanju marihuane na vojnom poljoprivrednom dobru, „direktno pogadja gradjane Srbije“ i nanosi štete budžetu.

„Koliko je to koštalo Krušik i našu namensku industriju novih ugovora? Dok su oni bili na vlasti, nije bilo namenske, bila je zgažena. Koliko je koštalo reputaciono našu vojsku kad je Marinika Tepić u svom mentalnom detoniranju rekla da u Moroviću uzgajaju marihuanu? To košta naše kompanije, reputaciono košta našu državu a tužilaštvo na sve to nijednom nije reagovalo“, kazala je premijerka za televiziju Pink.

Izvor: Beta

Reklame