Foto: screenshot youtube rtv
Reklame

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je na sednicu Skupštine Srbije izjavila da su se stvorili svi uslovi da se ukine vanredno stanje u Srbiji uvedeno usled pandemije korona virusa i navela je da ono ne treba da traje „ni dan duže nego što je potrebno“.

Brnabić je na sednici parlamenta navela da u Srbiji više od sedam dana ima manje od pet odsto zaraženih korona virusom, što je najvažniji osnov za ukidanje vanrednog stanja.

Prema njenim rečima, preporuka Svetske zdravstvene organizacije (SZO) je da se mere postepeno ublažavaju kada se ispune su šest uslova koji su dostavljeni Ministarstva zdravlja.

„Dokazi pokazuju da je prenošenje Kovid-19 kontrolisano, što smo mi ispunili već duže od sedam dana. Pod dva, zdravstveni sistemi imaju dovoljno kapaciteta da identifikuju, izoluju, testiraju i leče sve slučajeve, kao i da prate i smeštaju sve kontakte u karantin, što je sva sreća bio slučaj u Srbiji od prvog dana i to se nije promenilo“, kazala je predsednica Vlade Srbije.

Ona je dodala da su uslovi SZO da su „rizici od epidemije svedeni na minimun u okruženjima velike ranjivosti“, da se preventivne mere uspostavljaju na radnim mestima, kao i upravljanje rizikom od importovanja ili eksportovanja zaraze iz zajednica sa visokim rizikom prevršenja.

Dodala je da je poslednji uslov da lokalne zajednice učestvuju u prelasku na blaže mere.

Brnabić je ocenila da su tri osnovna uslova ispunjena i dodala da je odgovorno od Vlade da se predloži ukidanje vanrednog stanja.

Izvor: Beta