Foto: screenshot youtube rtv
Reklame

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je danas otvaranje Naučno-tehnološkog parka u Nišu najkasnije za dve nedelje i rekla da će država nastaviti da ulaže u taj sektor.

Brnabić, koja je danas posetila Naučno-tehnološki park u Beogradu, istakla je da je Srbija u vreme krize izazvane epidemijom korona virusa „pokazala da može sve sama da proizvede i da bude konkurentna“, objavljeno je na sajtu Vlade.

Ona je rekla da se u krizi video sav potencijal, kreativnost, znanje, inovacije i talenat, navodeći da je u „Galenici“ proizveden hlorokin, a da je zatim napravljen i prvi domaći respirator.

„Srbija je imala jednu od najmanjih stopa smrtnosti od COVID-19 i uspela da proizvede sve što je potrebno da se izbori sa epidemijom“, ocenila je premijerka i naglasila da je „važno da se ulaže u prave stvari – viziju, kreativnost i inovatore“.

Dodale je da je prošle godine u Srbiji, u saradnji sa Evropskom investicionom bankom, uloženo 420.000 evra u opremu korišćenu „na način na koji nismo ni mislili da će biti: da pomogne našem zdravstvenom sistemu, pre svega zdravstvenim radnicima“.

Ta oprema je u Naučno-tehnološki park stigla u decembru prošle godine i njenom upotrebom je odštampano 15.000 vizira, zaštitne maske i zaštitna odela.

Predsednica Vlade je naglasila da naučno-tehnološki sektor ima važnu ulogu u ekonomskom oporavku i da je jedan od retkih u kojem je broj zaposlenih porastao u vreme krize zbog pandemije.

„Nijedan investitor nije otkazao dolazak u Srbiju i nije bilo pomeranja datuma dolaska“, rekla je Brnabić koja očekuje zapošljavanje i na tome, kako je rekla, bazira svoj „umereni optimizam za 2020. godinu“.

Istakla je i da je zadovoljna kako se puni republička kasa, dodavši da to svakako nisu prihodi koji su uobičajeni, ali jesu bolji od projektovanih kada je počela kriza s bolešću KOVID-19.

Po njenim rečima, Srbije je u martu imala privredni rast izmedju pet i 5,2 odsto, što je davalo nadu da se ova godina može privesti kraju s minimalnim ekonomskim padom od minus 1,8 ili s blagim rastom.

„U aprilu će biti značajan pad i to se već vidi po indikatorima kao što su potrošnja električne energije i prihodna strana budžeta, dok se u maju privreda pokrenula“, ukazala je premijerka.

Izrazila je žaljenje zato što je budžet „koji je bio izrazito investicioni ove godine“ morao da bude „malo limitiran“, ali da su nastavljeni svi osnovni infrastrukturni projekti i projekte u oblasti istraživanja i razvoja.

Predsednica Vlade je najavila mogućnost rebalansa državnog budžeta za ovu godinu, u zavisnosti od priliva prihoda, ali „pošto za sada sve ide dobro, sa tim će se sačekati“.

Brnabić je rekla da su domaći privrednici i strani investitori jednoglasno pozdravili mere Vlade Srbije za oporavak privrede u iznosu od 11 odsto BDP-a ili više od pet milijardi evra.

Poručila je da će se nastojati da se dolazak putnika u Srbiju liberalizuje što je više moguće, da bi se, uz zaštitu zdravlja ljudi, što pre ostvario pun ekonomski oporavak i rast.

„Trudićemo se da u najrazumnijoj meri liberalizujemo ulazak u Srbiju kako budemo videli da su statistički podaci u vezi sa koronavirusom u Srbiji i Evropi pod kontrolom“, rekla je ona, dodavši da je to važno za privredu, te i za turizam.

Brnabić je podsetila da strani državljani koji ulaze u Srbiju treba da imaju negativan „PCR test“ i odobrenje komisije Vlade Srbije, uz napomenu da, „ukoliko su posebno važni za srpsku privredu“, mogu da dodju i bez negativnog „PCR testa“.

„U tom pogledu saradjujemo s Privrednom komorom Srbije i svim stranim ambasadama i privrednim komorama, s tim što strani državljani dobijaju posebnu dozvolu za ograničeno kretanje od hotela do radnog mesta“, precizirala je ona.

Državljani Srbije, kako je objasnila, mogu da uđu i izadju iz Srbije kada god žele i oni ne moraju da budu u samoizolaciji, odnosno mogu normalno da udju i da se kreću ako imaju negativan „PCR test“ na ulasku u zemlju, a ukoliko ga nemaju, mogu se testirati i u Srbiji.

Izvor: Beta