Foto: screenshot n1
Reklame

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će odluka, odnosno preporuka, o „trećoj dozi vakcina“ protiv korona virusa biti saopštena do 1. avgusta.

„Nacionalno telo za imunizaciju radi studije, prati proizvodjače vakcina i njihove studije u vezi sa trećom dozom. Do 23. jula oni će da daju svoje mišljenje o trećoj dozi Kriznom štabu, a štab će do 1. avgusta da donese preporuku za gradjane“, rekla je Brnabić za televiziju Prva.

Ona je dodala da se prate studije proizvodjača, kao i preporuke Svetske zdravstvene organizacije, ali da će i domaći stručnjaci izneti svoje studije.

„Ne kasnimo u ovome, donećemo odluku na vreme, da svi budu mirni“, rekla je premijerka.

Ona je navela da broj vakcinisanih gradjana u Srbiji i dalje nije stigao do 50 odsto, ali je dodala da se prelazak te brojke očekuje se u narednim danima.

Kako je kazala, trenutno je u Srbiji vakcinisano 48,6 odsto gradjana.

„Vakcinacija trenutno ide jako loše. Loznica i Kraljevo su opštine koje su se priključile grupi koja je prešla 50 odsto, još devet lokalnih samouprava su vrlo blizu da predju. Treba nam više od toga i moramo više da radimo. Pre svega omladina. Juče su dolazili studenti iz Sarajeva da se vakcinišu, a naši to ne koriste dovoljno“, rekla je premijerka Brnabić.

Dijalog sa Prištinom nikad teži, tamo su ideološki fanatici koji ne žele razgovor

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da dijalog sa Prištinom „nikad nije bio teži“ jer su tamo ljudi sa „nula pragmatizma“, njih samo interesuje da priznamo tu „takozvanu državu Kosovo“.

„Ali mi moramo da budemo za stolom, u dijalogu. U Prištini su ideološki fanatici koji ne žele da razgovaraju“, rekla je Brnabić za TV Prva.

Ona je navela da Priština „pravi užasnu situaciju“ u regionu i blokira sporazume, nanoseći time šetu i Albanicima na Kosovu.

Brnabić je naglasila da su i „predstavnici sa Zapada“, tokom više susreta gde su se sreli sa Aljbinom Kurtijem uverili da je sa njim „nemoguće razgovarati“.

Kako je naglasila, sve je više napada na Srbe na Kosovu, koji su sve „brutalniji“, o čemu je Beograd skrenuo pažnju medjunarodnoj zajednici.

Ona se nada da su Srbi više bezbedni ako je medjunarodnoj zajednici sve jasnije šta se tačno dešava na Kosovu i kakvi su predstavnici Prištine.

„Predsednik (Srbije) Aleksandar Vučić je podvukao crvene linije za nas i poručio ‘nemojte da se igrate sa tim’. To je trenutak kad Srbija mora ozbiljno da reaguje. Mislim da svi znaju koje su i nema potrebe da ih ponavljam. Zna ih NATO, KFOR, zna medjunarodna zajednica“, naglasila je Brnabić.

Nije nam mesto u Srebrenici dok se ne odgovara za napad na Vučića

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se 1995. godine  „desio užasan zločin u Srebrenici“ ali da „zvaničnicima Srbije“ nije tamo mesto, dok se ne procesuiraju napadači koji su na današnji dan pre šest godina, napali, tada, premijera, Aleksandra Vučića.

„Dok se ne privede pravdi svako ko je napao predsednika Srbije Aleksandra Vučića, tada premijera, koji je otišao u Srebrenicu da izrazi poštovanje prema žrtvama i bošnjačkom narodu ja ne vidim da je nama zvaničnicima mesto tamo“, rekla je Brnabić za TV Prva.

Ona je navela da je „skandal“ što niko nije odgovarao za napad na život Vučića, što bi značilo da tako nešto može da se ponovi.

„Izražavam ogromno žaljenje jer se užasan zločin desio u Srebrenici i nemam problem da pokažem pijetet prema svim žrtvama“, rekla je Brnabić.

Ona je  naglasila da je normalna praksa da neko odgovara za napad na zvaničnika druge države.

„Zapanjema sam da oni to ignorišu. Očigledno je da od toga nikad ništa neće biti“, navela je Brnabić.

Izvor: Beta