Foto: screenshot n1

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da nije mogla da prihvati zahtev opozicije o objedinjavanju beogradskih i drugih izbora jer bi to bio vrlo opasan presedan u kojem bi parlament ograničio mandat većem broju lokalnih samouprava.

Na konferenciji za novinare u parlamentu nakon propalih razgovora sa opozicijom, Brnabić je novinarima rekla da je vlast prihvatila zahteve koji se tiču kontrole biračkog spiska i javnog servisa ali da treći zahtev o objedinjavanju izbora nije mogao da bude prihvaćen.

„Ja sam rekla da ne želim da kao predsednica Skupštine Srbije, prvi put u istoriji, napravim nedemokratski presedan kojim bi mi, kao parlamentarci, ograničili nekome mandat. Mislim da je to opasan presedan koji duboko zadire u demoratske principe. Kada jednom to učinite, tu onda kraja nema. Oko toga nisam bila spremna da razgovaram“, rekla je ona.

Rekla je i da je vlast bila spremna da se beogradski izbori održe 2. juna, što je krajnji rok, a da bi moglo da se razgovara da ostali izbori budu održani ne u julu ili avgustu, nego u septembru ili oktobru.

„Nažalost, oni su to odmah odbili. Kao i da dalje zajedno radimo na primeni preporuka ODIHR. Pa čak i na primeni ova dva njihova zahteva“, rekla je Brnabić.

Izvor: Beta

Reklame