Foto: screenshot youtube rtv

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da će centar u Kragujevcu za razvoj veštačke inteligencije tom gradu dati novu perspektivu razvoja i razlog mladima da ostanu u Srbiji.

„Zahvaljujući novom sporazumu o saradnji koji je Kancelarija (Vlade Srbije) za e-Upravu potpisala danas sa ‘Nvidiom’ jednom od 50 najpametnijih i najinovativnijih kompanija na svetu, iz Data centra u Kragujevcu će ići sva infrastruktura za dalji razvoj veštačke inteligencije u Srbiji“, rekla je Brnabić koja je danas posetila gradilište državnog Data centra u Kragujevcu.

Brnabić je najavila da će državni Data centar za čuvanje podataka biti završen krajem septembra ili početkom oktobra i biće najmoderniji u ovom delu Evrope.

„Ovim mi stavljamo Srbiju na mapu Evrope kao tehnološki jednu od najnaprednijih i najbezbednijih zemalja“, rekla je Brnabić.

Ocenila je da će to promeniti način na koji bilo koji strani investitor u proizvodnji, uslugama ili informacionim tehnologijama „percipira Srbiju“.

Brnabić je kazala da kada kompanija kao što je IBM ili Majkrosoft, Orakl i druge sa kojima se pregovara, odluči da čuva svoje podatke u Data centru u Kragujevcu, to znači da je Srbija dovoljno sigurna i bezbedna.

Državni Data centar u Kragujevcu se gradi na površini od četiri hektara, a imaće 14.000 kvadratnih metara, a vrednost početne investicije je 30 miliona evra.

Brnabić je u Kragujevcu najavila i završetak Centra izvrsnosti, u vezi sa kojim je, kako je rekla, bilo mnogo problema jer je izvodjač bankrotirao.

Rekla je da je sada upućen zahtev Evropskoj investicionoj banci, kao partneru na tom projektu, i da se nada da će u narednih desetak dana biti raspisan novi tender za izvodjača radova.

Kragujevac će postati i centar biotehnologije, bioinženjeringa „i svega što se tiče medicinskih nauka, odnosno tehnologije u medicini“, obećala je Brnabić.

Izvor: Beta

Reklame